Към момента МВнР има информация за шестима български граждани, работещи

...
Към момента МВнР има информация за шестима български граждани, работещи
Коментари Харесай

Шестима българи очакват евакуация от Кабул

Към момента Министерство на външните работи има информация за шестима български жители, работещи за интернационалните организации в Кабул. Един от тях се е свързал през днешния ден със Ситуационния център на Министерство на външните работи, във връзка е и с посолството ни в Пакистан, оповестяват от пресцентъра на ведомството. Министерството поддържа непрекъснат контакт с шестимата сънародници, като следи процедурата по тяхната евакуация и е готово да оказва нужното подпомагане.

На този стадий други петима български жители към този момент са съумели да се изтеглят от Кабул в Дубай, Обединени арабски емирства.

В същото време, по информация на посолството ни в Катар, през днешния ден в столицата Доха е кацнал евакуационен аероплан от Кабул, като на борда му са пристигнали и 8 български жители, работили в Афганистан за непрекъснатото посланичество на Европейски Съюз.

Посолството ни се свърза с тях по телефона, като се увери, че са добре и не се нуждаят от консулско подпомагане. Очаква се в скоро време те да се завърнат в България.

Министерство на външните работи изследва разнообразни благоприятни условия за евакуиране на българските жители от

Афганистан, в това число посредством интернационалните евакуационни полети.

Семейството на 20-годишния Агагюл също е измежду стотиците блокирани в Кабул, които желаят да изоставен града. Губи връзка с майка си преди 13 дни, предава NOVA.

„ Много зле се усеща, плаче. Иска да пристигна при мен, обаче не знам по какъв начин. Те са огромно семейство, има дребни деца”, споделя Агагюл, емигрант от Афганистан. „ Там всичко в този момент е в талибански ръце. Нищо не работи, магазините - всички са затворени”.

Талибаните завладяват града, в който живее преди 7 години. Така, 13-годишен, фамилията му го изпраща да търси избавление на Запад. И става едно от хилядите деца - мигранти, които пътуват сами по вода и суша. Попада в България. Тук учи и работи като готвач, с цел да устоя околните си. „ Страшно беше. Бях доста дребен. Много се опасявах, обаче като умираш - по-добре да бягаш. Никога не желая да се върна там”, безапелационен е Агагюл.

Събитията в Афганистан са резултат от неуспеха на американската дипломация в страната – счита дипломатът Милен Керемедчиев.

„ За последните години са вложили 88,3 милиарда $ в превъоръжаването на афганистанската войска. При това паническо оттегляне, колкото и да е унищожено това въоръжение, то към момента стои там”, твърди Милен Керемедчиев.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР