Към момента излизането на Русия от черноморската зърнена сделка не

...
Към момента излизането на Русия от черноморската зърнена сделка не
Коментари Харесай

Българският фермерски съюз: Излизането на Русия от зърнената сделка не се отразява драстично на цените

Към момента излизането на Русия от черноморската зърнена договорка не се отразява фрапантно на цените на пшеницата на интернационалните пазари. Това е мнението на Българския фермерски съюз. Първоначално зърното нарастна с 5 евро на звук на борсата в Париж след новината, само че затвори в края на деня единствено с 0.50 евро позитивна смяна. „ Спирането на зърнената договорка се очакваше от търговците и производителите и по тази причина не се отрази толкоз на пазара. Всички бяха готови за тази обстановка и не случи нещо съдбовно “, разяснява Преслав Борисов от управлението на БФС. Независимо от това върху пазара може да има влияние и на по-късен стадий, добави той.

До момента пшеницата се търгува на към 230 евро за звук на интернационалните пазари. Това е даже по-ниска цена спрямо 22 юни 2023 година, когато на международните тържища беше ударен пик от 251 евро за звук от началото на новата акция, изясни Борисов.

Търговците и фермерите следят обстановката на интернационалните пазари, тъй като новините от през днешния ден за по-високите температури в царевичния пояс на Съединени американски щати, както и нападението над Одеса, където по данни на украинските управляващи са унищожени 60 000 тона, могат да окажат въздействие на пазара. Ако продължат неподходящите климатични условия в Съединени американски щати, може да има повишаване на цените на царевицата.

Основната компликация сега за конкурентноспособността на зърното в Европейски Съюз и в частност България е много по-ниските равнища на база доставна цена от Русия, като все още разликата за дестинация Северна Африка е към 15 $ в интерес на русата доставка. Това значи, че европейското зърно е по-скъпо. Този фактор оказва сериозен проблем за реализацията и на българската продукция за страните, където купуват пшеница с съветски генезис.

Силно волатилният Матиф от към 5-7 евро на дневна база въздейства върху решенията на земеделските производители да продават и в това време на консуматорите да купуват, което забавя покупко-продажбите. Всяка една от страните покрива единствено настоящите си потребности за реализиране на по-добри ценови равнища.

Жътвата на ечемик в България е завършила съвсем на всички места с доста разнообразни добиви. Първоначалните равнища на търговия бяха към 375 лева на звук на пристанище Варна, а все още цените са много по-ниски. Жътвата на пшеницата на доста места продължава, само че до момента в който в Северозападна България дъждовете попречиха и утежниха качеството, в Добруджа пък се следи засушаване, което оказва отрицателно въздействие върху царевицата.

Миналогодишните доста високи индустриални разноски, съчетани с не добър рандеман, както и влошеното качество на доста места, ще основава много комплицирана обстановка за зърнопроизводителите в случай че не се усъвършенства ценовото ниво, което към сегашния миг с ниските равнища от Русия, наподобява нелека задача, без значение от днешните вести, акцентира още Преслав Борисов.

Първоначално договорката за експорт на украинско зърно беше подписана с Русия с посредничеството на Турция и Организация на обединените нации през юли предходната година. Тя разреши на Украйна да възобнови износа на зърнени култури през южните си пристанища, които бяха блокирани от Русия от началото на войната. Сделката имаше за цел да облекчи световната продоволствена рецесия.

Цените на пшеницата, главната съставна част на хляба, са паднали с към 14% до момента тази година, а на царевицата е намаляла с към 23%. Настоящата международна продоволствена рецесия обаче надалеч не е завършила. Световните ресурси от царевица започнаха сезон 2021-2022 на шестгодишно дъно и по този начин нахлуването на Русия в Украйна, един от най-големите експортьори на царевица в света, докара до забележителен скок в цените. Рязкото нарастване на износа от Бразилия обаче от този момент оказа помощ за увеличение на доставките дружно с износа на близо 17 млн. тона царевица през коридора. Министерството на земеделието на Съединени американски щати предвижда, че световните ресурси от царевица до края на сезон 2023-2024 ще доближат петгодишен връх. Глобалните ресурси от пшеница са по-свити и се предвижда, че ще бъдат на осемгодишно дъно в края на сезон 2023-2024 г.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР