Към момента има подадени над 9 500 заявления за подмяна

...
Към момента има подадени над 9 500 заявления за подмяна
Коментари Харесай

9 столични района стават зона без дърва и въглища от 2025 г.

Към момента има подадени над 9 500 заявки за замяна на старите печки на твърдо гориво с екологични такива, като към този момент са подписани над 7 600 контракта и са сменени над 6 600 уреда. Toва съобщи заместник-кметът по екологични въпроси на Столична община Десислава Билева пред News.bg във връзка годишната стратегия на Столична община за отопление.

Програмата е в ход и към сегашния миг. Затова Билева прикани жителите, които се отопляват на дърва или въглища на твърдо гориво изцяло гратис да подменят своят апарат с доста по-екологосъобразен . Столична община ще продължи да подменя старите печки, като се чака нова оперативна стратегия за замяна на уредите на семействата. Много е значимо всеки един от нас да мисли, че ще живеем в един доста по-чист град в София и за това е належащо да смени своя остарял апарат, акцентира Билева.

Тя посочи, че на последната сесия на Столичния общински съвет (СОС), която се провела на 15 декември предходната година, е призната разпоредба за въвеждане на ниско емисионни зони от превоза и при битовото отопление. Именно от битовото отопление се планува в наредбата от 2025 година в 9 региона на Столична община да се забрани отоплението на дърва и въглища, а от 2029 година всички региони. Това също е един тласък за жителите, които към момента не са подали заявление да го създадат, надява се Билева.

Десислава Билева добави, че с подмяната на старите печки и въздухът в София ще стане по-чист. Столична община насочва напъните си точно в тяхната замяна, тъй като главният замърсител на въздуха е битовото отопление. С тази замяна на старите печки и наред с всички ограничения, които се взимат, въздухът в столицата би трябвало да е все по-чист, сподели още тя.
 Министерство на околната среда и водите разгласи за предпазени девет вековни дървета
Министерство на околната среда и водите разгласи за предпазени девет вековни дървета

Някои от тях са на възраст над 200 години
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР