Към момента финансовата загуба на Пирогов“ е 31,4 млн. лева.

...
Към момента финансовата загуба на Пирогов“ е 31,4 млн. лева.
Коментари Харесай

Хинков: “Пирогов” е на загуба от 31,4 млн. лв. към момента

„ Към момента финансовата загуба на „ Пирогов “ е 31,4 млн. лв.. Това е 7 млн. повече спрямо предходната година. Размерът на личния капитал на сдружението е под този на записания. Това значи, че сега то е декапитализирано. ”

Това описа пред публицисти здравният министър проф. Христо Хинков във връзка освобождението на шефа на „ Пирогов “ доктор Валентин Димитров.

”В болничното заведение има открити законови нарушавания от изпълнителния шеф. На базата на одитния отчет са взети решенията за освобождение, не извършвам политически поръчки. Стъпката е съветвана с премиера и ръководителя на здравната комисия “, добави той.

“Както министър председателят заяви през вчерашния ден, докладвал съм му за нарушаванията в „ Пирогов “, само че решението за освобождението на шефа на болничното заведение си е мое. Заповедта е подписана на 27 ноември от мен, само че не е влезнала в действие, тъй като към този миг не е била връчена. Документите на оферти от мен нов изпълнителен шеф са препоръчани на Търговския указател за регистриране едвам на 4 декември ”, изясни министърът.

“Процедурата по освобождение на шефа на „ Пирогов “ изтича едвам тогава, когато в Търговския указател е вписан новият изпълнителен шеф. Законът е планувал при сходни проблеми да няма вакуум и да не се нарушава приемствеността в ръководството на сдружението ”, изясни Хинков.

”Изглежда шефът на “Пирогов “ няма да бъде заменен заради огромна опозиция, само че това не е мое решение, правя това, което ми повелява законът, дано съдът реши ”, настоя министърът.

“Като министър на опазването на здравето аз съм претрупан да нося отговорност за всички сдружения в патримониума на моето ведомство. Когато получа отчет, в който са открити нарушавания, водещи до финансови злоупотреби в „ Пирогов “ съответно, аз като министър съм задължен да подхваща нужните дейности. В противоположен случай мога да бъда упрекнат в занемареност ”, настоя здравният министър.

”Всичко, което съм подхванал, е по отношение на откритите закони в страната и отговорностите ми като министър, и стоя зад моето решение. Одитният отчет е възложен и на прокуратурата, и на АДФИ, и на Сметната палата, и на ДАНС, които от своя страна са подхванали по-нататъшни дейности ”, акцентира проф. Хинков.

По проблема с „ Майчин дом “ министърът осведоми, че всички вземания са декларирани по законов ред.

„ Не бяха открити престъпления. Ако се открият такива, ще се вземат ограничения. В „ Пирогов “ има открити законови нарушавания от изпълнителния шеф “, уточни той.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР