Към момента читалището в град Шипка не може да бъде

...
Към момента читалището в град Шипка не може да бъде
Коментари Харесай

Боил Банов пред bTV: Към момента читалището в Шипка не може да бъде възстановено

Към момента читалището в град Шипка не може да бъде възобновено, сподели в предаването „ Тази сутрин” по bTV министърът на културата Боил Банов.

„ То е частна общинска благосъстоятелност, изоставено е от повече от 20 години. Общината директно дава отговор за тази постройка. Това не е прекачване на отговорност, това са факти”, акцентира министърът.

Не е правилно, че читалището е под шапката на Министерството на културата, безапелационен беше Банов. По думите ми за ремонта му ще са нужни най-малко 3 милиона лв..
Едно от най-старите читалища у нас тъне в съсипия Има ли вяра за читалище "Светлина "?
Министърът се ангажира да стартира процедура по оповестяването на читалището за монумент на културата. „ Това съществено няма да промени собствеността, само че тогава по наши стратегии най-малко отчасти можем да стартираме да вършим покриви и структури. Това е един от методите то да се запази устойчиво”, уточни Банов.

„ Ще го създадем монумент на културата, с цел да не се загуби”, увери културният министър.

На въпрос дали постройката може да се трансформира да вземем за пример в музей, Банов съобщи, че това минава през решенията на локалната власт.

„ Това, че общината няма пари, е тъжно. Бил съм в това читалище, преди 10 година изглеждаше по същия метод. Разграбили са го хората от този град, това са нашите деца”, съобщи Боил Банов.

По думите му казусът е, че парите за културна инфраструктура, в това число по европейските стратегии, са малко. Освен това като град Шипка не може да кандидатства и по програмата за селските региони. „ Това, което можем да създадем, е в идващия програмен интервал да защитим тезата, че културната инфраструктура има потребност от поддръжка и от европейско финансиране доста повече от сега”, сподели Банов.

Очаквайте детайлности!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР