Към момента българската енергийна система функционира нормално. Но правителството е

...
Към момента българската енергийна система функционира нормално. Но правителството е
Коментари Харесай

Правителството е готово с „адекватни“ мерки при спиране на руския газ

Към момента българската енергийна система действа обикновено. Но държавното управление е в подготвеност неотложно да задейства и приложи съответни ограничения при нарушение или цялостно спиране на доставките на газ. Това сподели министърът на енергетиката Александър Николов, който взе участие в изключителното съвещание на Съвет „ Транспорт, телекомуникации и енергетика “ на Европейски Съюз във формат „ Енергетика “.

Не се показват обаче какви могат да са тези ограничения. Към момента България е съвсем на 100% подвластна от физическите доставки на газ, които идват по тръбопровода през Украйна. Интерконекторът с Гърция не е подготвен. Неговият първичен планов потенциал е 3 милиарда куб. м, а оптималният – до 5.5 милиарда куб. м газ годишно, само че на идващ стадий. Премиерът Кирил Петков даде обещание планът, който се извършва към този момент повече от десетилетие, да е подготвен доникъде на годината. Търговската му употреба би трябвало да стартира до края на 2022 година

Действаща е газовата връзка с Румъния, която обаче е с потенциал към 1.5 милиарда куб. м – половината от годишното ползване на страната. Също по този начин има и няколко по-малки връзки на българската газопреносна система със прилежащите страни.

Продължението на „ Турски поток “ през България, настойчиво именуван от предходната власт „ Балкански поток “, е напълно директен. Той придвижва съветската суровина от Турция до Сърбия. Проектният му потенциал е 31.5 милиарда куб. м.

По време на срещата министър Николов е изискал да се подхващат европейски ограничения за гарантиране устойчивостта на енергийната система и достъпността на силата за жителите и бизнеса. Това съгласно него би трябвало да включва и активизиране на финансов запас на европейско равнище в поддръжка на националните бюджети.

Важно е да се продължи с рационалното осъществяване на целите на Европейската зелена договорка, само че правото на страните сами да дефинират най-подходящите за тях енергийни решения, в това число нуклеарна енергетика, следва да бъде зачитано напълно “, сподели Николов, представен от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Енергийните министри на Европейски Съюз разискаха и опциите за по-голям импорт на полутечен природен газ.

По време на съвещанието Европейска комисия показа пред Съвета своя разбор на настоящата обстановка със сигурността на доставките на петрол и газ, както и с цените на силата.

Еврокомисарят Кадри Симсон срещна министрите с прогнози и симулации на разнообразни хипотетични сюжети на разстройства, спомагателни вероятни ограничения за облекчение социално-икономическите последствия от рецесията в цените на силата и подсилване устойчивостта и независимостта на европейската енергийна система и подготовката за идващия зимен интервал.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР