Към момента България не може да подкрепи преговорната рамка за

...
Към момента България не може да подкрепи преговорната рамка за
Коментари Харесай

България блокира преговорната рамка на С.Македония за ЕС


Към момента България не може да поддържа преговорната рамка за Република Северна Македония в този тип, съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева , представена от БНР. Очаква се на 10 ноември на Съвет „ Общи въпроси “ да се вземе решение  дали да се даде зелена светлина за началото на договаряния за присъединение към Европейския съюз на Скопие и Тирана.

За България не е самоцел да спре Република Северна Македония по пътя й към Европейския съюз, но София продължава да упорства и да чака Скопие да извършва Договора за другарство, добросъседство и съдействие, подписан сред двете страни през 2017 година, обясни вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева :

" За страдание, нашата оценка е, че това не е по този начин. Въпреки многото спекулации в пресата - на първо място в Република Северна Македония , нито сме желали смяна на Конституцията, каквито неща се чуха, нито нашите искания са нови ".

София и Скопие не престават договарянията, в това число и през днешния ден в опит да решат конфликтните въпроси между тях. Очаква се през ноември на Съвет " Общи въпроси " да бъде утвърдена преговорната рамка на Република Северна Македония , само че:

" Преговорната рамка, все още България не е в положение да утвърди в този тип, в който се показва. Имаме време, само че то е извънредно малко ".

" В ежедневни договаряния сме. Ние никога нямаме самоцел да стопираме, още повече, че ние през всичките тези 30 години сме подпомагали този развой. Първо, решението за започване на договаряния е взето март месец.

Сега, на съвещанието на 10-ти на Съвета за общи въпроси би трябвало да се утвърди преговорната рамка, като това не е някаква дефинитивна дата. Тя е индикативна ", изясни вицепремиерът.

" Както България признава действителността, по този начин и Скопие би трябвало да признае предишното ", акцентира още Захариева:

" Претенциите за малцинство са извънредно неприемливи. Спомняте си Резолюцията от Европейския парламент. Това може би е подтиквано от там да се включи такава рекомендация към България за признание на македонско малцинство ".

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР