Към любимите си жени те са били не по-малко жестоки,

...
Към любимите си жени те са били не по-малко жестоки,
Коментари Харесай

Нежни целувки от Илич и тайната любов на Адолф


Към обичаните си дами те са били не по-малко жестоки, в сравнение с към " поданиците " си. Венчани за своята идеология или партия, в никакъв случай не са ги третирали като равни. Поглед към една любопитна книга за дамите на диктаторите.

Ева Браун

За видната деятелка на международното комунистическо придвижване Инеса Арманд и нейните връзки с вожда на международния пролетариат Владимир Илич са изписани доста страници. Така че книгата на френската историчка Диан Дюкре " Жените на диктаторите " не сервира някакви нови сензационни открития. Интересни са обаче освен обстоятелствата, а и психологическият разбор. Какво е общото да вземем за пример в връзките към обичаните им дами при аскетичния Ленин и любвеобилния Мусолини, при " мъжа под чехъл " - Чаушеску и при Хитлер, който забранявал на Ева Браун да се гримира, да пуши и да излиза от стаята? Оказва се, че при всичките разлики фактически има и нещо общо и Диан Дюкре доста добре демонстрира това. Диктаторите, за които става дума в книгата, са били тъкмо така жестоки към околните си дами, както и към всички свои " жители ". Неслучайно дамите на диктаторите изпадат в депресии, страдат от тежки душевен разстройства, даже приключват живота си със самоубийство. Племенницата и огромната пристрастеност на Хитлер - Ангелика Раубал се прострелва в общото им жилище в Мюнхен. В Кремъл се самоубива дамата на Сталин - Светлана Алилуева.

Любовният триъгълник на Илич

Страданията на тези дами частично са нормалните премеждия от изневерите на брачна половинка. Бокаса да вземем за пример е имал 19 дами. Освен двете " законни " съпруги, Мусолини е поддържал голям брой любовници. Мао пък, който бил женен четири пъти, предпочитал балерините, които му доставял персоналният му секретар. В интерес на истината, последната брачна половинка, актрисата Цзян Цин също не е скучала сама. Но има и особени премеждия. Тираните, които са били венчани за своята " само вярна " идеология, партия или хунта, в никакъв случай не се отнасяли към откровено обичащите ги дами като към равни. Жените и любовниците на вождовете страдат най-често от липса на почитание, топлина, внимание, от безконечна недоверчивост и искрено потребителско отношение.

Инеса Арманд

Ленин, както написа Диан Дюкре, е живял по едно и също време с Надежда Крупская и с Инеса Арманд. Едната е била негова секратарка, а другата превеждала трудовете му на френски. През 1912 година Ленин изпраща Инеса Арманд на извънредно рискована, само че значима за него незаконна задача в Русия, където тя неотложно е задържана. Вождът на международния пролетариат не се поколебава да натовари Инеса Арманд с сходна рискова задача, въпреки очевидно да е обичал тази жена. За любовта приказват писмата му до нея, оповестени едвам в последните години. " Ах, по какъв начин ми се желае да те обсипя с хиляди целувки ", написа Владимир Илич. А Инеса Арманд дава отговор: " И от целувките бих се лишила, стига единствено да мога да те видя, да поговоря с теб - неизразима наслада. "

През 1917 година Инеса Арманд идва в Русия, дружно с Ленин и Надежда Крупская в прословутия запечатан вагон. Тримата пътуват в едно купе. До този миг законната брачна половинка наподобява е търпяла всичко, само че внезапно чашата прелива и тя слага ултиматум - или тя, или аз! И любовният триъгълник са разпада. Това е мъчителен удар за Инеса Арманд. " Разделихме се, разделихме се, обичани мой. Толкова боли! " - написа тя на Илич. Ленин я изпраща на курорт в Кавказ, където тя заболява от холера и умира. Ленин претърпява доста тежко гибелта на Инеса Арманд. Едиственото, което е могъл да стори за нея, било да я погребе край Кремълската стена.

Съпруга за 40 часа

И друга героиня в книгата на Диан Дюкре заплаща с живота си своята лоялност към обичания - Ева Браун. Нейното име остава съвсем незнайно чак до разгрома на Третия Райх. Хитлер се притеснява, че съществуването на " спътница в живота " ще повреди имиджа му на " татко на нацията ", който жертва всичко в името на величието на немския народ. " Моята избраница е Германия! Аз съм венчан за немската нация ", патетично декларира той. Ева Браун живее в резиденцията на фюрера в планините на Оберзалцбург. Оставайки сама, тя постоянно плаче, само че безусловно разцъфва, когато Хитлер се връща от Берлин. Хитлер обилно я отрупва с шоколадови бонбони и цветя. Лягат си да спят най-рано в среднощ. Двамата имат обособени спални, тъй че до любовни милувки наподобява не се е стигало. Или доста рядко.

Хитлер и Ева Браун

Диан Дюкре акцентира в книгата си, че Ева Браун не подхожда на идеала за жена, който издига нацистката попаганда. " Да, тя е русокоска със сини очи и спортна фигура. Но обожава козметиката, която публично се осъжда от нацистите. Поръчва си фешън облекла и обувки от Франция и Италия. И пуши (тайно, тъй като Хитлер не понася миризмата на тютюн). Ева Браун въобще не се интересува от политика. По време на вечерните " съвещания " в тесния кръг от доближени на фюрера, изтощена от приказките за танкови бригади, военни интервенции и така нататък, тя капризно споделя: " Стига война за през днешния ден! " И Хитлер, когато бил в положително насторение, канел всички да гледат някой филм.

Веднъж, към този момент към края на войната Ева Браун се оплаква на Хитлер, че в " Бергхоф " не доближават камериерки и готвачи (те са били към 30 души) и би трябвало да се назначат още 10 прислужнички. Но Мартин Борман отхвърля, като декларира, че по време на " тотална война " всички дами са мобилизирани на работа в лечебните заведения и военните фабрики. Тогава Хитлер избухва: " Аз безусловно отникъде групирам цели дивизии, а тук да не могат да се намерят няколко камериерки! ", крещи той на Борман. На идващия ден в " Бергхоф " са назначени още камериерки.

Същевременно Ева Браун наподобява се е примирила със своята орис. Когато в алпийската резиденция Хитлер приема публични посетители - президенти, министри, непознати дипломати и висши военни, той не разрешава на Ева Браун да излиза от стаята си. Почти 15 години Ева Браун остава в сянката на Хитлер и постоянно мечтае да " узакони " връзката си с него. Това става, когато към този момент е превдварително решен краят на Хитлер, на неговата спътница в живота и на " хилядолетния Райх ". 40 часа откакто се венчават и Ева Браун става Ева Хитлер, тя приключва живота си със самоубийство, дружно с обичания фюрер.

Diane Ducret: " Die Frauen der Diktatoren ", Ecowin Verlag, Salzburg
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР