Към края на трето тримесечие нетният финансов резултат, реализиран от

...
Към края на трето тримесечие нетният финансов резултат, реализиран от
Коментари Харесай

Спад в приходите от дивиденти сви паричните постъпления и печалбата на борсата

Към края на трето тримесечие чистият финансов резултат, осъществен от „ Българска фондова борса “ АД е позитивен в размер на 1.66 млн. лева, което се дължи на доходи от активността и финансовите доходи, надхвърлящи разноските от съществена активност на сдружението.

В края на предходната година облагата на борсовия оператор е била 6.87 млн. лв.. Нетната облага на една акция е изчислена на база на чистата облага на БФБ в края на септември е 0.25 лв. при 1.04 лв. в края на предходната година. Преди година БФБ регистрира облага от 7.20 млн. лв..

„ Българска фондова борса “ регистрира растеж на приходите от съществена активност по отношение на същия интервал на предходната година с 261 хиляди лв., който се дължи на увеличение на приходите от контракти с клиенти с 267 хиляди лв.. Таксите от действен сегмент “Регистрация и поддържане на излъчвания финансови принадлежности за търговия “ нарастват с 255 хиляди лева, като разследване на увеличените такси за регистрация на сдружения.

Броят на излъчванията финансови принадлежности, позволени до търговия на пазарите на БФБ към 30 септември предходната година беше 579 и се променя до 783 към края на трето тримесечие на 2023 година. Промяната се дължи главно на включването на нови компании на пазарен сегмент MTF BSE International през 2022 година и повишаването на броя им до 392 към края на трето тримесечие.

През третото тримесечие броят на новите излъчвания финансови принадлежности, позволени до търговия е 16, като през аналогичното тримесечие на предходната година той бешe 15. Новите излъчвания включват две излъчвания акции, осем излъчвания облигации в това число и първата емисия облигации на пазар beam, две излъчвания структурирани артикули, и три излъчвания права от нарастване на капитал на обществени сдружения.

Финансовите доходи на сдружението понижават в края на третото тримесечие по отношение на размера им в края на същото тримесечие година по-рано и възлизат на стойност 2.19 млн. лв..

„ Българска фондова борса “ получи през интервала дял от дъщерното сдружение „ БНЕБ “ ЕАД в размер на 2.13 млн. лв..

По главните разходни пера на БФБ също има растеж – от 5 %, по отношение на кра яна предходната година. Нарастване с 99 хиляди лв. има при паричните средства за личния състав. Разходите за външни услуги са със 101 хиляди лв. повече. Промяната в останалите разходни пера е незначителна.

Сумата на активите на „ Българска фондова борса “ към края на трето тримесечие е с 2.95 млн. лева по-висока от цената им в края на предходната година. В размера на нетекущите активи има позитивна смяна от 459 хиляди лв.. Текущите активи на сдружението понижават с една трета или 3.41 млн. лв. вследствие на спад по позицията „ Парични средства и парични еквиваленти “ с 6.92 млн. лв..

Към края на първо тримесечие БФБ е подала 1.69 млн. лева в срочни депозити в банки.

Цената им в края на тримесечието се намали по отношение на тази първоначално с 0.78 лева за акция. Търговията стартира от 8.78 лв. за акция на 30 юни до 9.56 лв. за акция цена при затваряне на 30 септември. Общо бяха трансферирани 108 373 лота в 613 покупко-продажби, чийто оборот бе 1 002 670 лв.. Числата сочат растеж по всеки от трите индикатора. Търговия с акции на БФБ имаше в 59 от общо 63 сесии за интервала.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР