Към края на май данъчните постъпления отбелязват повишение със 7.7%

...
Към края на май данъчните постъпления отбелязват повишение със 7.7%
Коментари Харесай

Излишъкът в бюджета достига 1.74 млрд. лв. към юни

Към края на май данъчните приходи означават покачване със 7.7% на годишна база, като доближават 12.2 милиарда лева

Още по тематиката
Три до пет години след влизането в ERM е реалистично да се мисли за изгубването на лв., предвижда министърът на финансите

Реално изплатените средства по програмата обаче са единствено 191.5 млн. лева, или 6.35% от общия бюджет

Проблемната и неефективна НКЖИ ръководи 1 милиарда евро през този интервал

Правителството чака приходите да надвишат разноските към бюджета с 1.74 милиарда лева към края на полугодието, демонстрират предварителните данни на Министерство на финансите, оповестени в петък на уеб страницата на ведомството. За съпоставяне, през същия интервал на предходната година остатъкът доближи близо 3.1 милиарда лева Обяснението за съвсем двойно по-малкия размер на салдото се дължи от една страна на това, че разноските на държавното управление нарастват, а от друга – постъпленията по еврофондовете са доста по-ниски тази година.

Бюджетът през 2017 година е плануван на минус, в размер на 1.33 милиарда лева, само че още през май финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че чака дефицитът да е по-нисък от плануваното.

Сметката без помощите

Консолидираните доходи към бюджета спадат с 1.1% по отношение на първите шест месеца на предходната година, като упованията са те да доближат 17.5 милиарда лева, или 49.3% от общо плануваните за 2017 година За съпоставяне, през 2016 година за същия интервал беше маркиран растеж на годишна база с 1.38 милиарда лева

Въпреки покачване по линия на данъчните и неданъчните доходи към юни 2017 година по отношение на същия интервал на 2016 година (с 1.03 милиарда лева.), то не е задоволително да компенсира дупката, останала от понижението в равнището на помощи. Разликата идва от едни 783 млн. лева, които постъпиха през март 2016 година от Европейската комисия, в по-голямата си част - възобновени разноски, осъществени през 2015 година С началото на новия програмен интервал обаче предходната година интензивността по европейските планове беше минимална, което значи, че сходна сума евентуално няма да постъпи през 2017 година

Същевременно разноските нарастват с 1.1 милиарда лева На годишна база, като по този начин доближават 15.7 милиарда лева Добрата вест е, че държавните разходи се чака да са един от моторите на стопанската система през тази година, а нарастването им на пръв взор е добър знак. Лошата вест за тези прогнози обаче е, че покачването не идва от растеж в финансовите разноски, съдейки по коментара на ведомството, а от по-високия размер на обществените и здравни заплащания, повдигането на пенсиите от юли 2016 година, разноските за дотации и осигуровки.

Факторите до май

Подробни данни за юни ще бъдат оповестени след месец, само че разбивката към края на май демонстрира, че има спад в постъпленята от помощи с над 1 милиарда лева Докато към май предходната година те са 1.55 милиарда лева, в този момент сумата е тройно по-ниска – 538.5 млн. лева От друга страна обаче доста нарастват другите доходи – данъчните приходи означават покачване със 7.7% на годишна база, като по този начин доближават 12.2 милиарда лева Повишението е най-значително по линия на обществено и здравноосигурителните вноски, които доближават 3.3 милиарда лева (с 14.3% нагоре по отношение на година по-рано), и директните налози (9% нагоре до 2.4 милиарда лева.).

В същото време разноските на държавното управление не престават да нарастват – към май нарастването е със 7.9% по отношение на същия интервал на 2016 година, като по този начин сумата доближава над 13 милиарда лева Приносът за покачването идва по линия на нелихвените настоящи разноски, където се регистрират парите за пенсии и по-високият размер на обществени и здравни заплащания. Инвестиционните разноски пък даже понижават, като към май сумата (627.2 млн. лева.) съставлява едвам 10.1% от плануваната за годината, което не е доста по-различно от 2016 година, когато към май равнището бе 10.9% (665.5 млн. лева.).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР