Към края на годината, една трудна година за света и

...
Към края на годината, една трудна година за света и
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: Трябва да изпълним 66 мерки, за да получим следваща сума по Плана за възстановяване

" Към края на годината, една сложна година за света и България, е хубаво въпреки всичко да не бъдем единствено отрицателни, а да си кажем и положителните вести. Справихме се с първото заплащане по Плана за възобновяване и резистентност, всички оперативни стратегии бяха утвърдени в границите на служебния кабинет ", сподели по Българска национална телевизия по отношение на средствата по първия транш по Националния проект за възобновяване и резистентност служебният вицепремиер по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов.
 
Той напомни, че страната ни даже не може да изиска втория транш от 724 млн. евро, до момента в който не извърши 66 ограничения, 22 от които минават през гласоподаване на законодателство в Народното събрание. От тях признат е единствено един - за правната помощ. С него се обезпечават кръгът от лицата с обезпечен достъп до правна помощ.
 
" Внесохме ги в първия ден на Народното събрание, от 2 месеца съвсем никакво придвижване, видяхме и един закон отритнат. С две години закъсняваме за приемането на този закон, поради което страната ни ще заплаща наказания ", предизвести Пеканов. Става въпрос за закона за отбрана на хората, подаващи сигнали или обществено оповестяващи информация за нарушавания.
 
" Взехме 2,7 милиарда лв.. Следващата сума от 724 млн. евро няма да можем да я желаяме, до момента в който не сме си свършили работата по тези 66 ограничения ", заключи вицепремиерът. Според него няма задоволително придвижване по тези ограничения, а по тематиките би трябвало да има болшинство, въпреки и ситуационно. Мерките са положителни за страната, тъй като ще подобрят икономическата среда, съобщи още Пеканов.
 
Получените до момента средства ще бъдат употребявани главно за цифровизация съвременни технологии, има и процедура за кръгова стопанска система, киберсигурност, зелен преход.
 
Пеканов регистрира и по какъв начин се движим в процеса по кандидатурата ни за Организацията за икономическо сътрудничество и раз - Организацията за икономическо съдействие и развиване.
 
" По отношение на Организацията за икономическо сътрудничество и раз се оправяме сносно, изпреварихме Румъния с към месец и половина във връзка с първия меморандум, тъй като всички вършат съпоставения сред двете страни. Това е стратегическият документ, който България трябваше да подаде към Организацията за икономическо сътрудничество и раз във връзка с всички договаряния, които ще се водят за нашето участие ", сподели още Пеканов.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР