Към края на десетилетието в орбита ще летят поне 57

...
Към края на десетилетието в орбита ще летят поне 57
Коментари Харесай

Небето се пълни със сателити за евтин интернет

Към края на десетилетието в орбита ще летят най-малко 57 хиляди спътника, с цел да предават интернет сигнал към всички точки на планетата

Пазарът на галактически интернет се нажежава, проектите на компаниите са много съществени
(снимка: CC0 Public Domain)

Погледнете звездното небе довечера. Колкото звездички видите да мигат в мрака, толкоз спътници ще има в Земната орбита до края на десетилетието.

Американската компания Amazon получи утвърждение за изстрелване на 3 366 спътника в орбита за покриване на Земята с интернет сигнал. Проектът се споделя Kuiper.

Ако бъде осъществен, Kuiper ще се конкурира със Starlink – сходен план на компанията SpaceX на Илън Мъск. Вторият обаче планува евентуално доста по-голям брой спътници – сред 12 000 и 42 000. Това е неведнъж повече от броя на галактическите апарати, които човечеството в миналото е пратило над Земята.

„ Нашето умозаключение е, че стартирането на Kuiper ще е в публичен интерес посредством основаване на система, предопределена да усили съществуването на високоскоростна широколентова услуга за потребителите, държавното управление и бизнеса “, написа федералната щатска комисия по връзките (FCC) в своето решение.

Проектът е на стойност 10 милиарда $. Анализаторите припомнят, че толкоз е и оповестената инвестиция на SpaceX в нейната сателитна система, също предопределена за лъчение на интернет сигнали.

Гореща конкуренция

Изглежда, че пазарът на галактически интернет се нажежава. Заявленията на компаниите звучат много съществено.

„ Проект от подобен мащаб изисква обилни старания и запаси и заради естеството на съзвездията [в ниска земна орбита], това не е самодейност, която може да започва като нещо малко. Трябва да се ангажираме съществено “, сподели Amazon.

Дръзки и съществени са и заявките на SpaceX. В описанието на Starlink пред кореспонденти през май 2019 година Илън Мъск съобщи, че неговият план може да коства 30 до 50 милиарда $ годишно. Това е много повече от нужното за изстрелване на ракети и подтикна някои анализатори да оценят компанията на над 100 милиарда $.
още по тематиката
Всяка от двете компании има своето конкурентно преимущество. Предвид разрастващите се и доходоносни канали за цифрови развлечения на Amazon, предлагането на налични високоскоростни интернет услуги за отдалечени региони може да се окаже печеливш ход – това ще разшири доста потребителската база на компанията. От своя страна SpaceX към този момент е напред с реализацията: компанията има вдигнати в орбита над 500 спътника.

Кога ще е налице първата действителна услуга? Amazon възнамерява да нарежда своите спътници на три равнища. Те ще варират от височина от 590 до 630 километра над Земята. Ще се изстрелват на пет стадия, като първите комерсиални услуги ще станат вероятни след качването в орбита на 578 спътника.

SpaceX, от своя страна, наподобява като да е „ години напред “ по отношение на Amazon, защото към този момент разполага с над 500 спътника Starlink, построи потребителски терминал и наземни станции и даже пусна частна бета, която може да докара до първата социална услуга по-късно тази година.

Космическа тълпа

SpaceX и Amazon са единствено две от всички компании, които желаят да предложат сателитен интернет на цялото човечество – и може би са най-шумните. Те обаче надалеч не са единствени.

OneWeb пусна първите си шест широколентови спътника през февруари и възнамерява да вдигне стотици други в границите на идната година или две. Telesat качи първия си „ прототипен “ широколентов сателит на ниска земна орбита предходната година и възнамерява да изстреля още няколкостотин, които да дават широколентови услуги от първо потомство „ при започване на 2020-те “. Фейсбук, Boeing и LeoSat също имат проекти за лъчение на интернет от Космоса.

Космически достъп до интернет към този момент е разполагаем посредством спътниците в геосинхронна орбита, като да вземем за пример съзвездията, ръководени от Viasat и Hughes Network Systems, само че се чака спътниците в ниска земна орбита да оферират обилни преимущества във връзка с ниската инертност и – не по-малко значимо – ниска цена. Сателити за лъчение на интернет сигнал готви и SES Networks.

По груби калкулации, до 2029 година в земната орбита ще летят най-малко 57 хиляди спътника, чиято задача ще е да предават интернет сигнал към всички точки на Земята.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР