Към края на 2017г. новонаетите офис площи нарастват с 46%

...
Към края на 2017г. новонаетите офис площи нарастват с 46%
Коментари Харесай

Forton: Последното тримесечие на 2017 г. е било най-доброто за офис имотите от 9 години

Към края на 2017г. новонаетите офис площи нарастват с 46% по отношение на миналата година.

© Надежда Чипева Още по тематиката
VMware нае 20 хиляди кв.м офиси в Garitage Park и мести целия си екип

Технологичната компания, която възнамерява да удвои личния състав си до 1500 души, е сключила контракта в края на предходната година
23 яну 2018
MBL: Наемите на офис площи клас Б в София са се повишили

Според консултантската компания новото строителство и спадът в търсенето може да притиснат наемите в дълготраен проект
16 яну 2018
Новият великански мол на Пловдив

Южноафриканският фонд NEPI Rockcastle купи 36 дка терен на Сточна гара в града, на който ще строи търговски център
12 яну 2018
Големият шопинг в Европа

До последния си месец 2017 година беше изпълнена с огромни промени в европейския пазар на търговски площи
11 яну 2018
Forton: Сделките с офис здания ще движат капиталовия пазар през 2018 година

Наемната цена за първокласни офис площи ще продължава да бъде към 13.5 евро/кв.м
9 яну 2018
Новите огромни планове в София

В столицата се строят най-много жилища и офисни здания
30 дек 2017
Сделките на 2017: годината на парцелите

Интересът на задграничните вложители последователно се завръща, главно за индустриални и IT компании
30 дек 2017
Инвестициите в парцели в България са нарастнали с 213% през полугодието

Страната е с един от най-големите растежи в Централна и Източна Европа, демонстрира отчет на Colliers International
16 авг 2017 Последното тримесечие на 2017 година е било най-силното от 2008 година насам за офиси площите - в София са отдадени чартърен общо 64 109 кв. м., демонстрира анализът на консултантската компания Forton Cushman&Wakefield. Наемните равнища остават постоянни - 13.5 евро/кв. м. за офиси, 31 евро/кв.м. за търговски площи и 4-4.5 евро/ кв. м. за индустриални.

Търговско мъртвило

Макар че 2017 година беше годината на най-големите покупко-продажби за търговски центрове у нас, на пазара не се появиха нови площи. Общият размер за страната е 738 000 кв. м., като през 2018 година ще доближи 813 000 кв.м. по данни на Forton. В столичните молове заетостта се резервира към 90%, а за страната варира сред 60 и 90%, разяснява Иван Граматиков, управител " Търговски площи " в компанията. С оглед на наситения пазар в огромните градове, ползата на вложителите се насочва към Хасково, Сливен, Ямбол, Търново и Плевен, отбелязва като нова наклонност Граматиков. В сегмента на бързооборотните артикули, той показва Billa като водач в експанзията през последното тримесечие с два нови обекта в Mall of Sofia и Park Center. През същия интервал комерсиалната верига KAM Market от Македония отвори първите си магазини в София. Прогнозите са за спокоен пазар, който да се развива главно поради възходящото ползване с очакване за лек растеж в наемните цени.

Офиси във напредък

Данните от края на годината затвърждават възходящия тренд в офис площите. Общо 198 000 кв.м. са новонаетите офиси в София през 2017 година, а 40% от плануваните 180 хиляди кв. м. през тази година към този момент са наети. Според специалистите от Forton това демонстрира, че няма заплаха от пренасищане на пазара. Според Михаела Лашова, изпълнителен шеф на консултантската компания, банките в този момент са по-консервативни в сравнение с преди рецесията, като главно условие за финансиране е най-малко 30% от площите да са запълнени преди постройката да има позволение за прилагане, което подтиква притежателите интензивно да притеглят наематели в ранна фаза от плана.

Основен мотор в сегмента са наемателите от IT промишлеността и споделените услуги. Сред основните покупко-продажби за наем през предходната година от Forton означават тези на VMware за над 20 000 кв.м. нови офиси и на Progress за 10 000 кв.м. Освен откритите Бизнес парк в " Младост " и офис постройките около бул. " Цариградско шосе ", като нова офисна локация се образува зоната към Paradise Center, разяснява тя.

Към края на годината 9.6% от общия размер са свободните офиси в столицата. Стабилните наемни равнища, високата наемана интензивност и плануваните 440 000 кв.м. нови офис площи за довеждане докрай до 2020 година слагат сегмента във фокуса на капиталовия пазар в околните месеци съгласно прогнозата на Forton.

Инвестиционна картина

През 2017 година размерът на транзакции с доходоносни парцели доближава 870 млн. евро, за което способстват най-много покупко-продажбите с търговски площи в размер на 687 млн. евро, демонстрират данните на Forton Cushman& Wakefield. Леко понижаване на доходността във всички сегменти демонстрират данните от разбора. За пазара в София е регистриран спад от 0.25% на годишна база при офисите и 0.5% при индустриалните и комерсиалните площи.

След динамичната 2017 година за бизнес парцелите, от Forton не плануват огромни разтърсвания или изненади на пазара. Увеличеното търсене даде подтик на новото строителство, само че в някои сегменти предлагането към момента изостава. Положителното е, че южноафриканските вложения през предходната година привлякоха вниманието към българския пазар и това предвещава добра 2018 година година за бизнес парцелите у нас, обобщава Михаела Лашова.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР