Към края на 2017 година само 16,9% от българското население

...
Към края на 2017 година само 16,9% от българското население
Коментари Харесай

Поредната стратегия за децата - тепърва трябва да се погрижим за тях

Към края на 2017 година единствено 16,9% от българското население са деца (до 17-годишна възраст) т.е. 1 192 746 деца. Това демонстрират данни от пуснатата за обществено разискване Национална тактика за детето с небосвод 2019 – 2030 година.
Осигуряването на условия за дейно практикуване на правата и възстановяване качеството на живот на децата като изискване за свободното и пълноценното им личностно развиване – това е главната цел на Националната тактика за детето с небосвод 2008 – 2018 година. И в настоящия документ е записано, че вторият небосвод от тази цел – качеството на живот на детето, " има темперамент на същинска стратегическа цел, която да структурира дълготрайни цели на държавната политика " т.е. занапред би трябвало да се извършва .
Що се отнася до по-добрия живот на децата ни, според тактиката би трябвало да осъществим четири цели – да понижим детската беднотия и да създадем условия да не се популяризира (чрез обществено нвключване), да може всички деца да получават обучение – предучилищно и учебно, да работим за по-доброто им здраве и да ги насърчаваме да вземат присъединяване, когато създаваме политики за правата и отговорностите им. Постигането на тези цели обаче се затруднявало – нямало я нужната статистическа информация, с която да се помогне. Затова и нямало задоволителна " институционална и осведомителна съгласуваност при планирането " и няма връзки с други стратегически документи, от други браншове, които също са свързани с положителното на децата ни. Съответно в новата тактика се залага на нов дизайн на институционално взаимоотношение.
Съгласно заключенията в тактиката, най-уязвими са децата в фамилии с три или повече деца, както и децата от ромската и турската етническа група.
Относно образованието , 78,4% от децата в България за образователната 2017 – 2018 година са записани в детски градини, само че задачата е процентът да стане 90 на 100. Но децата в яслите (до 3-годишна възраст) са единствено 20%. А 12,7% от децата в страната напущат прибързано просветителната система.
Иначе остава и още една тревожна статистика – детската смъртност е два пъти по-висока в България, в сравнение с междинната в Европейски Съюз, само че за последните 14 години нашият коефициент е понижен двойно. Има обаче области в страната, където детската смъртност е доста по-висока от други области. Затова в тактиката е планувано " въвеждане на патронажна грижа под формата на постоянни домашни визити от здравно лице за всички деца на възраст сред 0 – 3 години ". Друга цел е да се подобрят здравните услуги за бременни дами и майки на деца до 1-годишна възраст. Сред задачите е и цялостно покритие със наложителни имунизации на децата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР