Към края на 1976 г. две от легендарните групи на

...
Към края на 1976 г. две от легендарните групи на
Коментари Харесай

Музикални хроники: Как Sex Pistols направиха своя скандален пробив благодарение на Фреди Меркюри и Queen

Към края на 1976 година две от именитите групи на английската сцена – Queen и Sex Pistols, заемат срещуположни позиции в музикалния набор.

Фреди Меркюри и компания към този момент са международни звезди, готвещи своя пети албум A Day at the Races, и неотдавна са свирили пред 150 хиляди души в лондонския Хайд Парк.

Те таман са изкарали и новия си сингъл Somebody To Love, една от най-прекрасните им песни с типичното за тях благосъстояние от претекстове, хармонии и неустоима благозвучност.

Публиката им се състои от непокорен настроени младежи и любопитни инцидентни гости, а целият им яд и експанзия са изразени в дебютния сингъл Anarchy in the U.K.

Но при всичките си разлики, двете банди споделят една и съща звукозаписна компания – EMI Records. Затова когато Queen ненадейно отхвърлят телевизионно присъединяване, планувано за 1 декември в предаването „ Днес “ с водещ Бил Грънди, техният лейбъл предлага Sex Pistols да ги заместят.

 gettyimages-2638326-594x594

Според слуховете, повода за отхвърли на Queen е посещаване на Фреди Меркюри при ортодонт, негово първо от към 15 години.

Според спомените на басиста Глен Матлок и фронтмена Джони Ротън, подготовка на Pistols е прекратена и те са качени в лимузина, с цел да бъдат закарани в студиото, където се снима „ Днес “ – предаване онлайн, предавано в ранните вечерни часове.

Музикантите стартират да се наливат с алкохол още по време на пътуването, не престават и в студиото, до момента в който чакат да пристигна редът им в предаването. Те са придружавани от част от най-близките си почитатели, станали известни като контингента „ Бромли “ (името идва от предградието, от което са няколко от феновете).

Стига се и до техния ред да се появят пред камерите. Още при представянето на групата, 53-годишният водещ Бил Грънди задава тона и дефинира Sex Pistols като „ пияни колкото и аз “.

След като Грънди пуска клип на пънкарите в деяние, той стартира повече от предизвикателно със следния въпрос:

 gettyimages-86141562-594x594

Китаристът Стив Джоунс изпуска една вулгарна дума, до момента в който дава своя отговор, само че това наподобява минава неусетно. Разговорът обаче върви неудобно и Ротън промърморва друга хула под носа си.

Водещият го окуражава да я повтори и артистът я изговаря на висок глас. После Грънди стартира да ухажва младата Сузи Сю, една от фенките на Sex Pistols от контингента „ Бромли “, която също е в кадър, изправена зад музикантите. Отвратеният Стив Джоунс назовава водещия „ стар безсрамник “ и следва враждебна замяна на обиди и нецензурни реплики.

Зрители подпалват телефоните на канала Thames Television с недоволства, а на идващия ден Daily Mirror излиза с крещящото заглавие „ Мръсотиите и гневът! “

От една страна, Sex Pistols понасят съществени вреди от случая. Няколко концерта от декемврийското им турне са отказани от уредниците, а лейбълът EMI ги изхвърля на идващия месец. Но четиримата от бандата реализират нещо доста по-важно: печелят си голяма гласност и бетонират имиджа си на неприятни момчета, който проличава и в бунтарските, провокативни текстове, и във външния им тип.

Следва смяна в състава и вместо Глен Матлок за басист е взет Сид Вишъс – още по-скандална фигура, а компанията Virgin Records поема риска да подпише с тях, тъй като няма по какъв начин да пренебрегне капацитета им.

 gettyimages-88314256-594x594

Шеметният триумф на Sex Pistols заплашва даже групата, която неумишлено им е дала поле за телевизионна изява.

Пищните музикални продукции и наситени аранжименти на Queen внезапно стартират да наподобяват претрупани и прекомерно претенциозни, съпоставени със суровия и избухлив тон на пънк рока.

Говори се, че връзките сред двете групи са враждебни, до момента в който записват дружно в Wessex Studios в Лондон през 1977 година Даже се стига до замяна на нападки и насмешки сред Сид Вишъс и Фреди Меркюри.

Но Queen не са измежду музикантите, вперили взор само в личната си музика. Те регистрират триумфа на новото по-директно и минималистично звучене и го вплитат в идващия си албум News of the World (1977).

От своя страна, Sex Pistols се разпадат още при започване на 1978 година, само че късото им битие е задоволително да разпали пънк културата на Острова и да промени разпоредбите за цялата английска рок музика от този момент нататък.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР