Към ФЕЦ Разлог“ заработи най-голямата батерия в БългарияБългария постепенно изгражда

...
Към ФЕЦ Разлог“ заработи най-голямата батерия в БългарияБългария постепенно изгражда
Коментари Харесай

Седмични новини за енергетика: Заработи най-голямата батерия в България; НЕК опитва да съживи ПАВЕЦ „Чаира“

Към ФЕЦ „ Разлог “ проработи най-голямата батерия в България
България последователно построява зеленото си бъдеще, като откриването на нов слънчев парк към този момент е нещо всекидневно за страната. Пазарът обаче се развива толкоз бързо, че с изключение на към фотоволтаичните панели, вложителите все по-смело поглеждат към батериите. Първият сходен хибриден план беше открит в Разлог във вторник. Става въпрос за най-голямата батерия за предпазване на сила в България и една от най-големите в Източна Европа, намираща се наоколо до ФЕЦ „ Разлог “.
Кои са 5-те най-големи планувани слънчеви централи в България?
Слънчевият фотоволтаичен потенциал съставлява 16.4% от общите съоръжения на електроцентрали в международен мащаб през 2023 година, съгласно GlobalData, с общ регистриран безоблачен фотоволтаичен потенциал от 1496 GW. Очаква се това да способства с 33.7% до края на 2030 година с потенциал на инсталациите, агрегирани до 4822 GW. От общия световен безоблачен фотоволтаичен потенциал 0.20% е в България.
НЕК търси кой да ремонтира елементите на ПАВЕЦ „ Чаира “
Национална електрическа компания (НЕК) пусна публичната поръчка за замяна на два хидроагрегата на авариралата ПАВЕЦ „ Чаира “. Става въпрос за Х1 и Х4, на които ще бъде изцяло заменено оборудването. Цената на поръчката е 220.5 млн. лева като по нея може да се кандидатства до 15 ноември.
Кабинетът би трябвало да реши ориста на „ Марица-Изток “ до 10 дни
В последните си работни дни депутатите още веднъж се загрижиха за бъдещето на въглищния комплекс „ Марица-Изток “. Прехвърляйки топката към Министерския съвет, в Народното събрание гласоподаваха план на решение, с който изпълнителната власт се задължава да изготви отчет с детайлно отчитане на всички дейности, свързани с комплекса.
Енергийните обезщетения за бизнеса набъбнаха до половин милиард
Над половин милиард лв. ще е общата стойност на обезщетенията, които българският бизнес ще може да получи до края на годината поради високите цени на тока. Удвояването на индикативния бюджет е поради включването на мрежовите оператори – Електроенергийният систематичен оператор (ЕСО) и частните електроразпределителни сдружения. Първоначалният вид на мярката към този момент е утвърдена от Европейската комисия.
ЕСО и „ Булгартрансгаз “ наложително би трябвало да излязат от БЕХ
България въпреки всичко ще би трябвало да извади Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО) и " Булгартрансгаз "  от структурата на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Това стана ясно от чуването на служебния енергиен министър Владимир Малинов в Народното събрание във вторник.
Fortum ще ревизира изведените от употреба peaĸтopи нa AEЦ „ Koзлoдyй “
Ядреното звено на скандинавската Fortum ще дава експертни прегледи и оценки, свързани със положението и напредъка на европейските стратегии за извеждане от употреба на нуклеарни реактори, финансирани от Европейски Съюз. Фирмата подписа многогодишно рамково съглашение с Програмата за подкрепяне на нуклеарното извеждане от употреба (NDAP), която работи под управлението на Европейската комисия.
Подкаст | Зеленият преход върви доста бързо, по-добре да се възползваме
България е в състояние, в което европейски пари има, само че ние не ги усвояваме, разказва Славчо Нейков, председател на УС на Института за енергиен мениджмънт в подкаста  " Преход на опциите ", част от едноименния план, финансиран с евросредства.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР