Към днешна дата вече е ясно, че продължилото дълго онлайн

...
Към днешна дата вече е ясно, че продължилото дълго онлайн
Коментари Харесай

Омбудсманът: Онлайн обучението повлия негативно върху детската психика

Към днешна дата към този момент е ясно, че траялото дълго онлайн образование се отразява отрицателно върху детската душeвност . Заради онлайн образованието децата имат проблеми, свързани с тревога, с нараснала експанзия, с губенето на мотивацията за учене и със загубата на обществени умения . Това сподели омбудсманът Диана Ковачева при представянето на отчета за активността на омбудсмана за 2020 година на съвещанието на парламентарната просветителна комисия. Тя посочи, че този отчет е показан към този момент в други парламентарни комисии и в този момент подчертава главно на дейностите в него за образованието.

Заради тези проблеми при учениците насочих рекомендация към министъра на образованието и науката, с цел да се обезпечи опция за детски психолози в учебните заведения, сподели Ковачева. "Факт е, че в към 50 % от учебните заведения има детски психолози в страната, а в останалите учебни заведения, които са главно отвън София, няма психолози поради неналичието на средства. Преди в тези учебни заведения е имало психолози, само че по планове ", съобщи омбудсманът.

Сега режимът е по-олекотен, само че казусът с душeвността на децата остава и би трябвало психолози да работят с тях, с цел да се преодолеят последствията от онлайн образованието поради COVID-19, сподели Диана Ковачева.

Тя означи, че за голямо страдание и самото качество на образованието пострада през тези две години на пандемията. Ковачева добави, че учителите споделят, че са изтощени , тъй като работят повече от осем часа, а вечер ревизират изпратените им домашни работи на учениците.

Всички деца пострадаха тежко от онлайн образованието, като качество, само че най-трудно беше на децата със специфични просветителни потребности. За тях няма задоволително ресурсни учители, съобщи омбудсманът.

Диана Ковачева подчертава върху проведените полемики за насилието и експанзията измежду децата и учениците .

Над 60 000 жители се обърнаха през 2020 година към институцията на омбудсмана , като над 13 000 от тях са подали писмени тъжби с претенции за съответни инспекции. Във връзка с тези тъжби има и над 2800 рекомендации, заяви Ковачева.

Тя акцентира, че по време на пандемията от COVID-19 през 2020 година главните тематики бяха свързани със опазването на здравето и с достъпа до обучение. През 2020 година получих групови тъжби освен от родители, само че и от учители, от учебни шефове и от деца. Бяха направени и чувания за достъпа на учениците до качествено обучение в границите на онлайн образованието, напомни Диана Ковачева.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР