Към днешна дата вече е факт мобилното приложение, чрез което

...
Към днешна дата вече е факт мобилното приложение, чрез което
Коментари Харесай

Меджидиев: Вече е факт мобилното приложение за издаване на електронни бели рецепти

„ Към днешна дата към този момент е реалност мобилното приложение, посредством което лекарите могат да издават електронни бели предписания, в случаите в които нямат достъп до компютър. Постарахме се преди формалното стартиране на приложението да бъде тествано на всички равнища в системата на опазването на здравето, като с това бяха ангажирани Българският лекарски съюз, общопрактикуващите лекари и целия капацитет на „ Информационно обслужване “ АД. Голяма част от информацията в електронната рецепта е авансово въведена или се избира от описи с записаните в България лекарствени артикули, като въвеждането на букви и знаци е сведено до най-малко. “ Това заяви министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев на взаимна конференция с министъра на електронното ръководство Георги Тодоров и представители на „ Информационно обслужване “ АД.

Приложението може да се употребява по едно и също време на няколко мобилни устройства, в т. ч. телефони и таблети. Рецептата се записва в електронното пациентско досие в НЗИС. Приложението доста улеснява лекарите, само че най-важно е, че се усъвършенства услугата към пациента, разяснява министър Меджидиев. Той беше безапелационен, че сега изписването на лекарствени артикули с бели предписания е обезпечено за всеки пациент, като това може да се случва както електронно, по този начин и на книжен притежател. „ С напредването на дигитализацията в опазването на здравето, хартиените предписания ще отпаднат от единствено себе си, само че дотогава е значимо лекарите да разполагат с всички благоприятни условия, а на пациентите да подсигуряваме достъп “, уточни още доктор Меджидиев.

„ Всички наши старания са ориентирани към оптимално облекчение на пациента, да спестим неговото време и разхождане по институциите “, беше безапелационен министърът на електронното ръководство Георги Тодоров.

В рамките на конференцията зам.-министърът на опазването на здравето Катя Ивкова заяви и за друго изобретение – с последната актуализация на модулите в Националната здравноинформационна система към този момент е допустимо здравното направление за ТЕЛК да се изпраща по електронен път през софтуера на лекуващия доктор към Регионалната картотека на здравната експертиза (РКМЕ) или Лекарска консултативна комисия (ЛКК). „ В здравното направление за ТЕЛК, което се приготвя от персоналния доктор, се отразява и нуждата от разпределяне на помощни средства, съоръжения, уреди и медицински произведения “, уточни зам.-министър Ивкова. Тя посочи, че това ще спести на пациентите, които в множеството случаи са със усложнения в напредването, нуждата от физическо посещаване на РКМЕ. Зам.-министър Ивкова изясни, че в персоналното досие на пациента към този момент е налична цялата информация за издадените медицински експертизи за краткотрайна неработоспособност – посоки, протоколи, заявки и решения на ТЕЛК, решения на НЕЛК, тъжби, както и информация за издадените ТЕЛК решения – дата на издаване, % на неработоспособност, годност на решението и др.  До този миг са издадени общо 266 089 електронни посоки от ОПЛ за ТЕЛК.

Министър Меджидиев заяви, че Министерството на здравеопазването интензивно работи за реформирането на системата на здравната експертиза, като крайната цел е оптималното улеснение и на пациента, и на медицинските експерти. За това доста ще способства и електронизацията на процесите, по посока на която министерството си сътрудничи с „ Информационно обслужване “ АД. „ За да минимализираме всяка опция за корупционни практики и забавяния при освидетелстването и преосвидетелстването, процесът ще бъде напълно цифровизиран – информацията, която попада в електронното здравно досие, ще се разпределя към медицинските експерти на инцидентен принцип. Ще има периоди, сложени на освидетелстващия, от порядъка на 7-10 дни, за издаване на решения “, добави министър Меджидиев.

В рамките на конференцията беше обявено, че от 01.03.2023 година към този момент е допустимо и издаването по електронен път на протоколи за определяне на лекарствени артикули, заплащани от НЗОК/РЗОК (е-протоколи). Към момента се издават електронни протоколи на пациенти, които са за продължение на към този момент предписана терапия и са без експертиза. Това са 85% от пациентите, имащи право на лекарствени артикули за скъпоструващо домашно лекуване. От 01.04.2023 година ще започва подаването на електронни протоколи, за които все още се изисква експертиза в районните здравноосигурителни каси.

Здравният министър изясни, че до този миг протоколите за скъпоструващите медикаменти бяха единствено на хартия. До 01.05.2023 година РЗОК ще приема по едно и също време хартиени и електронни протоколи. След тази дата ще се издават само в-протоколи. Чрез въвеждането на е-протокола отпада задължението на жителите да посещават РЗОК и да показват здравна документи за легализация на протокол. Вече няма да се постанова жителите да съхраняват и да дават в аптеката хартиените протоколи при приемане на изписаните им лекарства. Въвеждането на е-протоколи ще облекчи над 280 000 пациенти.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР