Към днешна дата в клиничната практика се използват различни методи

...
Към днешна дата в клиничната практика се използват различни методи
Коментари Харесай

Представиха универсална CAR T-клетъчна терапия срещу всички видове рак на кръвта

Към днешна дата в клиничната процедура се употребяват разнообразни способи за клетъчна имунотерапия на рака на кръвта, само че всички те са тясно фокусирани и би трябвало да бъдат самостоятелно създадени според от задачите на съответния тип рак. Учени от Съединени американски щати са решили този проблем и са показали повсеместен метод. Новата им терапия е способна да унищожи всички ракови кафези на кръвта и костния мозък.

Иновативността на новия метод може да разшири лечението с CAR T-клетки до всички типове рак на кръвта, написа научното издание Science Daily. Учените от Университета на Пенсилвания употребяват технологията за редактиране на гени CRISPR, с цел да се насочат към повърхностния протеин CD45, който участва в съвсем всички кръвни кафези, само че унищожава единствено раковите кафези.

Известно е, че CD45 се среща в множеството кръвни кафези и се експресира в по-голяма степен в раковите кафези. Масираната офанзива против CD45 би довела до заличаване на всички кръвни кафези – червени кръвни кафези, тромбоцити, стволови кафези и други типове кафези. Използването на CRISPR разрешава да се промени дребна част от структурата на CD45, наречена епитоп, тъй че CAR Т-клетките да не го разпознават и нападат.

В резултат на това CAR Т-клетките убиват единствено раковите кафези, само че не убиват себе си или стволовите кафези, което последователно възвръща цялата хемопоеза.

При опитни мишки лечението води до цялостно премахване на левкемията в границите на единствено три седмици.

След над два месеца CAR Т-клетките към момента са били налични в организма и са можели да унищожат рака при положение на повторна поява.

Сега учените не престават предклиничната фаза, с цел да потвърдят сигурността и ефикасността на метода за хора. Ако бъде сполучлива, новата CAR T-клетъчна терапия доста ще опрости лекуването и ще понижи разноските за него.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР