Към днешна дата общият спад в продажбите на бира в

...
Към днешна дата общият спад в продажбите на бира в
Коментари Харесай

Общият пазар на бира в България бележи спад, но не и този на безалкохолно пиво

Към днешна дата общият спад в продажбите на бира в България е 6 %, по отношение на същия интервал на 2022 година, само че пък растежът на консумация на безалкохолна бира е с цели 22 %. Това съобщи пред Money.bg изпълнителният шеф на " Каменица " Владан Матич.

Към юни 2023 година пазарът на бира у нас се приближава до равнищата от предпандемичната 2019 година.

В българските комерсиалните обекти към този момент наложително има най-малко по една безалкохолна бира
 Снимка 212516
Източник:

Към въпроса за това по какъв начин се движат продажбите на бира в България, изпълнителният шеф на " Каменица " прецизира:

" Искам да споделя нещо доста забавно. Както отбелязахме, целият бирен пазар в България бележи общ спад от 6 %, само че безалкохолните бири регистрират растеж от 22 % по отношение на предходната година.

Нещо повече - през последните няколко години отчитаме двуцифрен растеж на тези питиета, като упованията са наклонността да продължи още нагоре. Това ни демонстрира, че има все по-голям интерес към този тип питиета ", разяснява Матич.
 Производството и продажбите на бира в България генерират над 350 милиона лв. доходи за бюджета
Производството и продажбите на бира в България генерират над 350 милиона лв. доходи за бюджета

Пивоварната индустрия продължава да обезпечава работна претовареност за близо 25 000 души

От онлайн магазинът удостоверяват трендовете, налице е спад в продажбите на обичайни бири и растеж в продажбата на безалкохолна бира. Негативната наклонност визира множеството питиета, които са газирани, за разлика от негазираните такива.

" Докато продажбите на вино и негазирани безалкохолни питиета, в това число сокове, бележат растеж през първите 5 месеца на 2023, наклонността при газираните питиета, в това число бирата е отрицателна. Единственото изключение са пенливите виновност и безалкохолна бира, които бележат прочут растеж в продажбите " - разяснява Иво Апостолов, управител на онлайн магазина.

Потребителски настройки

От " Каменица " споделят, че ще продължат да залагат на развиването на този тренд. Безалкохолните бири стават все по-търсени в цяла Европа, като главната причина за това е опцията човек да се любува на обичаната си напитка даже когато е с колата и ще би трябвало да кара.

Повече от половината българи считат, че допустимото количество алкохол в кръвта по време на шофиране би трябвало да е 0.0 промила, а едвам 20% поддържат, че 0.2 - 0.5 промила е позволена граница. Данните са от национално изследване, извършено във връзка 15-ата годишнина на акцията " Алкохолът е неприятен водач " по поръчка на " Каменица " АД.

Близо 84% от българите дефинират шофирането след приложимост на алкохол като причина за войната по пътищата, сочат още резултатите от допитването. Сядането зад кормилото в нетрезво положение се подрежда на второ място като посочена причина за ПТП, след нарушаването на разпоредбите за придвижване - посочено от над 90%.

Въпросите, заложени от " Каменица " АД в изследването, включват и такива за отношението на българите към безалкохолната бира. Тя се подрежда на втора позиция като най-предпочитана категория след обичайните безалкохолни питиета, които водачите употребяват, когато са на открито с колата, а делът на хората, които употребяват безалкохолна бира всякога, когато излязат с колата, е 41%.

" В България бирата продължава да е най-консумираната напитка след водата. Освен това, биреният пазар в България стои доста добре по отношение на прилежащите пазари и по-добре по отношение на сръбския. Особено при премиум марките ", акцентира Владан Матич.
 Снимка 615901
Източник:

Ще се повишават ли цените?

Сериозно покачване на цените на бирата у нас на този стадий не се чака, твърдят от " Каменица ". Инфлацията понижава, тъй че от компанията чакат пазарът да се стабилизира и турболенции да няма.

В случай, че има известно покачване, то ще бъде малко и съобразено по отношение на общия пазар и конкуренцията.

Инвестиционната стратегия

" Нашата компания влага в обществото и природата. Ние направихме една сериозна инвестиция в слънчеви панели предходната година и от началото на април сами си произвеждаме тока. Догодина ние ще продължим в екологична посока, а нашите сътрудници скоро могат да чакат доста забавни вести нас ", обобщава Матич.

От " Каменица " чакат мощен летен сезон с доста употребявана алкохолна и безалкохолна бира.
 На осмо място сме в Европейски Съюз по консумация на бира, само че по произвеждане сме малко по-назад
На осмо място сме в Европейски Съюз по консумация на бира, само че по произвеждане сме малко по-назад

Пазарът на бира в България генерира близо 530 милиона лв. добавена стойност
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР