Към днешна дата обществото и държавата нямат нужда от предсрочни

...
Към днешна дата обществото и държавата нямат нужда от предсрочни
Коментари Харесай

Доган предколедно посочи как България да излезе от дупката

Към днешна дата обществото и страната нямат потребност от предварителни парламентарни избори. Нещо повече, даже - би трябвало да създадем нужното ръководещите да не претърпят вътрешнопартийна имплозия. Това декларира почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган в слово, което е прочел на годишната колекция на управлението на Движение за права и свободи, оповестено на уеб страницата на партията.
Накратко Доган вижда бъдещето на България единствено по един метод - програмен кабинет за ускорено догонващо развиване на България. Тази теза беше застъпена и от Сдружение " Инициатива Единение ", чието лице е някогашният началник на Българска академия на науките Стефан Воденичаров, който е на мнение за необятно обединяване към национални цели от две години насам. " Разбира се, преди всичко е нужно построяването на относително повсеместен " работен " план с динамични параметри за ускорено развиване на страната по цели и браншове ", споделя Доган, който не желае смяна на Конституцията за тази цел.
В речта си по какъв начин България ще стигне до просперитетно развиване, Доган стартира от мигрантската вълна и по какъв начин тя сложила " на сериозно тестване базовите полезности на европейската културна и мисловна история: разумност, независимост, отговорност, приемливост, непоклатимост, сигурност, взаимност и обществена отговорност " и по какъв начин настъпил края на либерализма, консерватизма и даже на обществената концепция поради " срутва на мултикултурността " и " рецесия на толерантността ".
Именно поради това Доган слага въпроса - подготвен ли е Европейски Съюз да поеме ангажимент за смяна на международния ред и превръщането му в общоприемлив?
" От позиция на този обновен портал на усещането през последните 5- 6 години се вижда наклонност за промяна на визията и модела за развиване на света: от отворен свят и преобладаващо положителен за мир, добросъседство, разцвет, качество на живот, права и свободи на индивида, поощряване на интеграционните процеси, към затворен свят, битка за превъзходство, проява на нови военни технологии, превъоръжаване, териториални искания, превръщането на ембаргото в геополитически инструмент за напън, рецесия на толерантността. Светът става все по-неопределен и непредвидим с явно увеличение на рисковите полета и санитарните зони в планетарен мащаб. И това се случва при занижени варианти за конфликтност сред обществото и страната и сред обособените съперничещи се страни ", счита Доган.
Почетният ръководител на Движение за права и свободи вижда целия този развой като " пробуждане на духа на злото " (изписано с основна буква), а злото било с по-дълбоки корени от положителното - у хората, счита той.
" Поставя се под въпрос " публичния контракт " сред партии и гласоподаватели , което рефлектира пагубно върху самата същина на представителната народна власт. Политическата субектност на главните институции и на систематичните партии се тресе, което основава предпоставки за превръщането на Улицата в главен състезател в Политиката. Това събитие основава удобна почва за посявка и избуяване на популизмите и национализмите, които тревожно се ситуират в европейското политическо пространство ", споделя Доган, съгласно който България не е изключение.
Що се отнася до родната картинка, Доган подлага на критика парламент-правителство-президент поравно и споделя, че станали майстори в печеленето на врагове - персонални, партийни и институционални . Нямало разбиране на политическата действителност и това водело до " самопроизвеждащи се скандални обстановки ". А щом Улицата трансформира политическото статукво, към този момент е прекомерно късно, счита Доган.
Освен това той показва, че все по този начин продължаваме да изоставаме от развиването на Европейски Съюз и това към този момент не ни тормози, а е даденост за нас. " Далеч сме от разбирането, че възходящата беднотия е съществена причина за увеличението на престъпността и корупцията. Бедността води до рисково преструктуриране на обществото, радикализира недоволството и маргинализира целия хайлайф на страната ", споделя Доган.
" Не ни е прелестно даже да се позамислим, че от началото на прехода милион и половина български жители са напуснали страната. И съгласно разнообразни социологически изследвания още един милион са в очакване да сторят същото. През последните 10 години има фрапантен спад на задграничните вложения с 85%. Шокиращ е фактът, че освен бедните търсят препитания в чужбина. И българските предприемачи бягат от страната и влагат в други страни. Основна причина за това е изкривеният ангажимент на страната към стопанската система на страната. Държавата не може да си разреши лукса да бъде единствено наблюдаващ и „ нощен пазач” на стопанския живот на страната. Погрешно поднесената неолиберална идея за тотална дерегулация на новородената пазарна стопанска система я осакати. Сега нямаме нито пазарна стопанска система, нито свободна конкуренция, нито сериозен държавен ангажимент в стопанската система. Държавата се отдръпна от стопанския живот на страната , само че продължава да се вживява в ретроградната си роля на главен шеф и санкциониращ фактор на бизнеса. Липсва ни одобрено схващане, че държавната администрация не основава богатства и стопански напредък, а я прави стопанската система, и най-много българските работодатели ", декларира Доган. Той е безапелационен: " Бизнесът дефинира политиката, а не противоположното ".
" Ние би трябвало да имаме три пъти по-бърз напредък по отношение на средноевропейското повишаване на брутния артикул на глава от популацията. Паднем ли под 6%, е индикация, че нещата не са подредени както би трябвало. И най-неприятното е, че с още едно потомство се обричаме да бъдем най-бедната страна в Европейски Съюз. Нито една партия няма нужния политически и експертен потенциал за постигането на тази стратегическа цел. Но българският парламент като цяло има този запас. Защото " обединяването прави силата ", уверен е Доган.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР