Към днешна дата хранилището в Чирен е запълнено на 67%

...
Към днешна дата хранилището в Чирен е запълнено на 67%
Коментари Харесай

Шефът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов: Хранилището в Чирен е запълнено на 67%

Към днешна дата хранилището в Чирен е запълнено на 67% от техническия му потенциал и с темповете, с които върви нагнетяването, има възможност до края на октомври да реализираме задачата, заложена в регламента на Европейски Съюз за 80% запълняемост. Това сподели шефът на „ Булгартрансгаз " Владимир Малинов в предаването „ Говори в този момент " по Българска национална телевизия.

През есенно-зимния сезон потреблението нараства доста и „ Чирен " въздейства значително върху целия микс, изясни той. В момента техническият потенциал на хранилището преди проектите за разширение разрешава при форсмажорни условия да добиваме 4-4,5 млн. куб. метра дневно. Това е към 15-16% от потенциала, посочи Малинов.

Разширяването на хранилището е утвърдено от Европейската комисия, която е отпуснала финансова поддръжка в размер на 78 млн. евро. В момента „ Булгартрансгаз " води диалози за останалата част от финансирането с разнообразни институции, в това число с държавни финансови фондове от Съединени американски щати, сподели още шефът на сдружението. „ Това ни дава силата и увереността, че работим в вярната посока. Не на последно място, в случай че желаеме в действителност да реализираме диверсификация на източници и да дадем опция на втечнения природен газ да играе основна роля в газовия микс на България, ни е належащо вместилище ", разяснява Владимир Малинов.

Окончателното привършване на плана и въвеждането му в употреба са планувани за края на 2024 година, което е в синхрон с въвеждането в употреба на терминала за полутечен газ в Александруполис, който би трябвало да проработи при започване на същата година.

Малинов е уверен, че интерконекторът с Гърция ще проработи от 1 октомври и България ще получи всички контрактувани количества газ от Азербайджан.

„ Искам да успокоя, че в границите на 2022 година ние сме направили всички нужни дейности да свържем плана IGB с нашата газопреносна система. Проектът е обвързван, тестван е, съумели сме да проведем в това число транспорт на природен газ от нашата мрежа към интерконектора. Това ми дава убеденост, че в реалност 1 октомври е действителна дата ", съобщи той.

Директорът на „ Булгартрансгаз " счита, че страната ни ще се оправи с обезпечаването на природен газ през зимните месеци. Потвърди, че се реализира транспорт на газ от България към Румъния, като не посочи дали той е съветски.

Владимир Малинов сподели още, че сега България регистрира рекордно ниско ползване на газ за последните 10 години. Дневната ни консумация през летния сезон е към 4 млн. куб. метра, до момента в който минали години е била сред 6-7 милиона куб. метра.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР