Към 40% карат със зимни гумиОт утре – 15 ноември,

...
Към 40% карат със зимни гумиОт утре – 15 ноември,
Коментари Харесай

КАТ дебне за гуми с грайфер под 4 мм

Към 40% карат със зимни гуми


От на следващия ден – 15 ноември, пътните служители на реда стартират да глобяват за гуми, чиито грайфер е с дълбочина под 4 милиметра. Изискването остава в действие до 1 март следващата година и санкцията за тези, които го нарушават, е 50 лева Санкцията е толкоз и за една изтрита гуми, и за четирите, т.е. – не е за всяка гума по 50 лева

Зимните гуми у нас не са наложителни, а правилото за 4 мм грайфер бе признато от 43-то Народно заседание и влезе в действие от 21 януари 2017 година Сега стартира вторият цялостен зимен сезон, през който КАТ следи дали законът се извършва. Униформените имат специфични уреди с които откриват дълбочината на гумата, като правилото е да се мери в каналите в средата, а не в профил. През другата от част от годината – т.е. от 1 март до 15 ноември, изискванeто за грайферът е да е бездънен над 1,6 мм.
 Ако жълтата част на монетата потъне до дъно в шарките в лятната гума, значи е спазено условието от 1,6 мм. Снимки: Цветан Томчев Ако жълтата част на монетата потъне до дъно в шарките в лятната гума, значи е спазено условието от 1,6 мм. Снимки: Цветан Томчев
Различни изследвания сочат, че от 34% до 42% от българските водачи сменят зимни и летни гуми и без да има каквото и да е обвързване по закон.У нас има региони с по-мек климат, а при температури над 7 градуса зимните гуми се износват по-бързо и каучукът им губи качествата си. Друг проблем е, че огромна част от колите в страната се движат със зимни гуми и през лятото, което деформира грайферите. В жегата ламелите – специфичните отвори за заснежена настилка, се “изпичат ” и не могат да служат добре през идната зима.

При акция “Зима ” през ноември 2017 година патрулите на КАТ ревизираха над 45 000 коли и откриха едвам 394 с раздрани или износени гуми, т.е. нарушителите са под 0,9%.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР