Към 30 ноември 2017 г. задълженията на общинските болници и

...
Към 30 ноември 2017 г. задълженията на общинските болници и
Коментари Харесай

Ананиев: Към края на 2017 г. дълговете на общинските и на болниците с над 50% държавно участие са 439 млн. лв.


Към 30 ноември 2017 година отговорностите на общинските лечебни заведения и на тези с над 50% държавно присъединяване са 439 млн. лева Това съобщи министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Министър Ананиев отговори на настоящи устни въпроси, отправени от депутатите-членове на комисията по опазването на здравето в Народно събрание.

Дълговете за месец декември същата година са 22 млн. лева Най-голям дял в общите отговорности имат едноличните акционерни сдружения – при тях задълженията са 245 млн. лева, продължи министърът. Просрочените отговорности на тези лечебни заведения към 30 ноември 2017 година са 157 млн. лева Дълговете на общинските лечебни заведения за предходната година са за 98 млн. лева А просрочените отговорности на общинските лечебни заведения към края на 2017 година са 43 млн. лева Министър Ананиев добави, че нарастването на отговорностите и просрочията спрямо 2016 година са невисок %.

Направихме комисия към министъра на защитата и се приготви проект за деяние по какъв начин да бъдат употребявани двата Спартана и Кугърите за избавителни полети, отговори на различен въпрос на народен представител министърът. Част от хеликоптерите Кугър ще бъдат преоборудвани с здравна техника и инсталация за избавителни полети, сподели той. Правят се калкулации сега какви средства ще са нужни за ремонта и преоборудването, разясни министърът. Кирил Ананиев означи, че ще бъде квалифициран отчет до премиера, в който ще бъде посочена и сумата.

На въпрос за кадровата рецесия в опазването на здравето и опитите тя да се преодолее министър Ананиев отговори за образованието на парамедиците в България, което се организира в три степени на професионална подготовка. За незабавната помощ също са планувани бройки за парамедици, сподели той. Ние ще подкрепим интензивно такава политика за увеличение на броя на парамедиците и тяхната реализация. Има стратегия за придобиване на подготовка за специалността парамедик, към този момент са назначени 46 парамедици по трудов контракт. Те са в центровете за незабавна здравна помощ в Кърджали, Пловдив, Разград, Смолян и Търговище, за които е обезпечено възнаграждение на възнагражденията за 6 месеца от посочената стратегия. Центровете на незабавна здравна помощ в страната за оповестили за 2018 година общо 37 места за парамедици, посочи министър Ананиев.

Това е нова компетентност и има проблеми в такава консервативна система като опазването на здравето, счита той. Всеки пациент желае да го прегледа доктор, а не парамедик. Ще създадем всичко допустимо, с цел да вдигнем равнището на доверие към тези експерти, увери Ананиев. Смятам, че главно парамедиците ще работят в центровете за незабавна здравна помощ. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР