Към 2030 г. делът на енергия, която се произвежда от

...
Към 2030 г. делът на енергия, която се произвежда от
Коментари Харесай

40% от произведената енергия у нас ще е от ВЕИ мощности към 2030 г.

Към 2030 година делът на сила, която се създава от ВЕИ мощности у нас се чака да доближи приблизително 40%. Това плануват новите модели в Интегрирания проект енергетика - климат, заяви заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова на енергиен конгрес, представена от БНР.
 
Освен това нуклеарната енергетика е безспорният избор на България, като в интервала 2035 и 2040 се плануват към 2 гигавата нови нуклеарни мощности в системата, добави Петрова.
 
" При всички положения при подобен модел са обезпечени доставките на позволими цени. Това е нещо също, което се регистрира в моделите. Каква би била цената на създадената сила, тъй като задачата е освен да имаме сигурни, само че да имаме и позволими доставки и то за всички консуматори, в това число индустриални, в това число и битови ", съобщи заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова.
 
Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов акцентира, че за първи път производството на ток от вятърна сила надвишава това от газ, без значение от спада на цените на синьото гориво и от обстоятелството, че България към момента няма задоволително построени вятърни централи.
 
" Данните от дълго време демонстрират, че газът не е преходно гориво и не работи като преходно гориво. Дали ние гледаме на газа като на преходно гориво, желаеме да бъде преходно гориво, е една работа. Как той се държи е друга работа. Газовото електропроизводство предходната година падна с 15%. Няма по какъв начин да е преходно гориво. Ако беше преходно гориво, щеше да се качи с 15% ", сподели Попов.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР