Към 2023 г. Демократична република Конго е дом на приблизително

...
Към 2023 г. Демократична република Конго е дом на приблизително
Коментари Харесай

Животът беше добър там, но войната го унищожи: Конфликтът в Демократична република Конго

К ъм 2023 година Демократична република Конго е дом на почти 6,9 милиона вътрешно разселени хора, съгласно Организация на обединените нации. Експертите споделят, че непрекъснатите междуобщностни спорове и продължаващите военни интервенции са главните фактори за обширни и повтарящи се разселвания, изключително в източния район. 

„ Спомням си фермите и къщата си от Кибумба. Нямах проблеми с храната и децата ми се хранеха добре. Всичко беше наред. Днес обаче ние претърпяваме като сечем дърва за огрев. Ето за какво домът ми липсва толкоз доста “, споделя локалният гражданин Мама Ахади. 

Документалният филм, озаглавен “A Silent War ”, наблюдава нейната история, споделя порталът Voice of America (VOA) .     

„ Животът ми вкъщи беше добър. Имах къде да шия и учех възпитаници по какъв начин да кроят, а в този момент пребивавам радикално друго “, споделя Ахади, която приказва суахили, аглутинативен език от групата банту, който е майчин за към 800 хиляди до 5 млн. души в Танзания.  

" Нуждаем се от по-ефективна и по-проактивна задача, способна да се оправи с проблемите със сигурността, за които всички знаем ”, споделя Ахади.   

„ Проблемът е, че държавното управление на Конго не желае мир, помолихме ги да отворят път за нас, само че те отхвърлиха, помолихме ги да седнат и да приказват с нас, а те отново отказаха, помолихме бежанците да се върнат по домовете си, само че те отхвърлиха и провокираха още проблеми ”, споделя деятел по правата на индивида. 

„ Има четири съществени аргументи за войната - съществуването на тези, които принудително желаят конгоанската народност. Второ, има хора, които търсят земя, с цел да живеят, земя за земеделие и развъждане на добитък. Трето, има такива, които търсят власт. Те употребяват мощ и убиват хора, с цел да я получат. Четвъртата причина е известна на целия свят - страната е богата, изключително в щата Северно Киву всеки желае да заграби минералите в района ”, показва деятелят. 

„ В Бурунди, откъдето пристигам, в случай че отглеждате годишна продукция и по-късно я продавате, можете да печелите пари, без да срещате никакви проблеми. Животът беше добър там, само че войната го унищожи “, споделя Ахади.  

Планините в източната част на Демократична република Конго са богати на злато, което от години, дружно с други скъпи минерали, се придвижва контрабандно в прилежащи страни. Експерти споделят, че противозаконната търговия от дълго време подхранва десетките въоръжени групировки, които тормозят района от десетилетия. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР