Към 2020 г. 72 % от европейските потребители ще ползват

...
Към 2020 г. 72 % от европейските потребители ще ползват
Коментари Харесай

Пазарът на умни електромери ще достигне 26 млрд долара през 2020 г


Към 2020 година 72 % от европейските консуматори ще употребяват умни измервателни уреди (електромери) за отчитане на употребената електрическа енергия. Само след още 6 години пазарът за умни електромери ще доближи 26 милиарда $. Най-голяма изгода от това може да имат мобилните оператори, които ще обезпечават устройства за достъп до мрежата.

GSM асоциацията предвижда, че до 2026 година пазарът на интелигентни измервателни уреди за електрическа енергия (електромери) ще нарасне до 26 милиарда $. Мобилните оператори ще употребяват специфични IoT – мрежи за умните (интелигентни) устройства, като ще дават големи преимущества (Интернет на нещата, или Internet of Things, съкр. IoT).

Общинските и енергийни компании ще употребяват техните услуги, с цел да дават на клиентите си непрекъсната съгласуваност и достъп до данни.

Към 2020 година умни електромери ще се появят в домовете на 72 % от европейците, а 40 % от жителите на Европейски Съюз ще конфигурират интелигентни уреди за отчитане на потреблението на газ (газомери). Общо в домовете ще бъдат сложени към 200 милиона електромери и 45 умни газомери, оповестява Business Wire. http://www.businesswire.com/news/home/20171024005086/en/GSMA-Mobile-IoT-Initiative-Helping-Operators-Target

Според оценката на анализаторите от компанията Machina Research, общо в Европа ще има съвсем 158 млн. умни измервателни уреда. За работата им ще се употребява стандартът LPWA. Сега на пазарът са единствено 14 оператора, които дават достъп до 21 търговски IoT – мрежи, включително към мрежи със стандарт LTE-M и NB-IoT.

Някои компании към този момент опитват с вариантите, предлагани от интернет мрежите. Така да вземем за пример Deutsche Telekom ползва стандартът NB-IoT за интелигентни измервателни уреди за ползване на електрическа енергия и ръководство на умните системи за осветяване в няколко града в Холандия, в това число Амстердам и Ротердам. Vodafone се кани да пусне NB-IoT за уредите, изчисляващи разноските за вода, а операторът AT&T се кани за приложение на стандарта LTE-M за същите цели.

Прогнозата на Gartner е, че след 3 години интернет технологиите ще обзет до 95 % от електронните устройства. По данни на IDC към 2020 година разноските за IoT в света ще доближат 1,29 трилиона, като съществени консуматори на пазара ще станат индустриалните и енергийни компании.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР