Към 18 април сигурни участници в следващ парламент са ГЕРБ,

...
Към 18 април сигурни участници в следващ парламент са ГЕРБ,
Коментари Харесай

Екзакта: Каре - за карти? Не, за парламента

Към 18 април сигурни участници в идващ парламент са ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Оперативна програма, демонстрират данни от национално представително проучване на "Екзакта рисърч груп ", извършено сред 12 и 18 април измежду 1000 души.

Предсрочни парламентарни избори не са нужни на страната ни, съгласно 56 % от българите. 27 на 100 желаят предварителен избор. 53 % от гласоподавателите на Българска социалистическа партия се афишират за предварителни избори. Близо половината от хората, които желаят предварителни избори, показват, че биха дали своят вот за нова партия.

За последната година с 3 на 100 нарастват искащите да гласоподават за нова партия и в този момент те са 33 на 100 от пълнолетните българи. Сред тях по-често се срещат хора на възраст сред 18 и 40 години, поданици на дребните градове и на селата.

Ако през днешния ден се организираха парламентарни избори, 24.5 на 100 от българите биха дали своят вот за ГЕРБ, а 20.5 на 100 - за Българска социалистическа партия. Движение за права и свободи е с електорален дял от 6.1 %, а Оперативна програма - с 5.5 на 100. С 1.1 на 100 "Воля " би изгубила шансове за присъединяване в идващ парламент. Въпросителните вдясно са повече от предлаганите решения, има две ядра - към Реформаторския блок и към "Демократична България ".

Нито едното от тях към този момент не си подсигурява наличие в идващ парламент, разясняват социолозите. Извън тях остават 5 на 100, които биха дали своят вот за нови десни партии. Те са запас, който занапред ще търси политическо посланичество, означават те.

В момента няма политическа партия у нас, чието въздействие еднопосочно да нараства, показват от "Екзакта ". Ретроспективните данни на "Екзакта " сочат, че след президентския избор през 2016 година въздействието на Българска социалистическа партия е нараствало. Този развой е пресечен понастоящем.

Априлското проучване сподели, че публичното мнение е разграничено на два съизмерими дяла, когато става дума за това дали пораства или понижава въздействието на ГЕРБ и Българска социалистическа партия - 27 на 100 настояват, че въздействието на ГЕРБ пораства през последните месеци, а съгласно 29 % то понижава. Българска социалистическа партия уголемява въздействието си съгласно 26 на 100, а съгласно 28 % го свива, показват социолозите. Повечето партии, които не са показани в Народното събрание, са оценени от хората като губещи политическо въздействие.

Социолозите записват висока поддръжка (сред 74 на 100 от българите) за участието на страната ни в Европейски Съюз. Противниците са 16 на 100. Ретроспективният разбор по данни на "Екзакта " от последните години демонстрира, че поддръжката за еврочленството ни е трайна и висока - сред 74 и 79 %. Неодобрението е сред 13 на 100 и 16 на 100. В момента най-високо отрицание за участието ни в Европейски Съюз записваме измежду гласоподавателите на Българска социалистическа партия - 28 %, разясняват от "Екзакта ".

Одобрението за участието ни в НАТО се вмества сред 55 и 60 % през последните години, а неодобрението е сред 22 и 28 %. През април 2018 година 58 на 100 от българите утвърждават участието ни в НАТО, а отрицание заявяват една четвърт. 40 на 100 от гласоподавателите на Българска социалистическа партия не утвърждават участието ни в НАТО.

Като цяло хората, които чакат изгоди за страната ни от българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, са повече от тези, които не чакат изгоди (40 % към 34 на сто). Оценките обаче са мощно политизирани. Сред последователите на ръководещите надвива тезата, че България ще извлече изгоди от председателството, до момента в който множеството симпатизанти на опозицията не чакат изгоди, означават социолозите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР