Към 17 март събираемостта на приходите е в размер на

...
Към 17 март събираемостта на приходите е в размер на
Коментари Харесай

Шефът на НАП се похвали с рекордни приходи и разкри има ли чадър над Лукойл

Към 17 март събираемостта на приходите е в размер на 6 милиарда и 400 милиона лв., като от тях 752 милиона са събрани повече в сравнение с предходната година за същия интервал. Данък добавена стойност е събран в границите на 211 милиона лв. повече от м.г. Това съобщи в ефира на БНТ директорът на Национална агенция за приходите Борис Михайлов.

" Много по-голяма е събираемостта от м.г., само че към момента нямаме бюджет за тази година и няма проект. Спрямо предходната година ние сме доста по-добре с 752 милиона допълнително. Цифрите са това ", посочи Борис Михайлов – изпълнителен шеф на Национална агенция за приходите.

За 2022 година приходите на Агенция " Митници " бяха рекордни - близо 13 милиарда и 400 милиона лв., което дава над 42% доход в държавния бюджет, съобщи шефът на организацията Павел Геренски.

" Към днешна дата имаме с съвсем цялостна убеденост крайните резултати за първото тримесечие на годината и по отношение на тримесечието на м.г. приходите на организацията са с 500 милиона лв. повече. Това изрично опровергава избрани спекулации, че администрацията не работи или че не събира приходите ", уточни Павел Геренски – шеф на Агенция " Митници ".

По думите му, половината от приходите на Агенция " Митници " се генерират от събрания от организацията данък. Ставките върху акцизните артикули като цигари, алкохол и енергийни артикули са характерни, т.е. върху физическите размери освободени за ползване артикули, а не върху цената. Няма въздействие на инфлацията и ставките не са променяни през последните 5 години и по тази причина приходите се дължат на по-висока събираемост, добави Геренски.

Той даде образец с цигарите, където има растеж за последните 3 години увеличение на количествата, освободени за ползване във физическо изражение.

Според Борис Михайлов, над 1000 компании са огромните данъкоплатци и там се възвръщат главните суми от Данък добавена стойност. В последно време има 400 млн. лв. възобновяване, само че това не може да се регистрира като нещо необичайно, посочи той.

" Относно " чадърите ", може да е имало в миналото, само че в този момент няма. За пръв път " Лукойл " внесе по време на служебния кабинет м.г. веднъж 18 млн. и 900 хиляди лв. и по-късно внесе още 72 млн. лв.. Това се случва за пръв път от 2007 година Досега " Лукойл " не е внасял пари. 18-те млн. са корпоративен налог, а 72 млн. са солидарната вноска, която е върху свръхпечалбата ", изясни Михайлов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР