Към 17:30 часа на 2 януари 2018 г. в МОСВ

...
Към 17:30 часа на 2 януари 2018 г. в МОСВ
Коментари Харесай

Нено Димов за втория лифт над Банско: До момента има само една черта

Към 17:30 часа на 2 януари 2018 година в Министерство на околната среда и водите не е постъпвало капиталово желание за създаване на втори кабинков въжен превоз над Банско. Това съобщи в студиото на „ Лице в лице ” отрасловият министър Нено Димов ден, откакто концесионерът „ Юлен ” популяризира „ абстрактен план ” за трасе до Шилигарника.

„ Получих информация за една линия, която е начертана. Това на може да бъде капиталово желание. Смятам да привикам концесионера, с цел да ми изясни какво тъкмо е това, има ли капиталова подготвеност и впрочем ”, разяснява Димов.

Той изясни, че след решението на Министерския съвет от 28 декември общината в Банско би трябвало да одобри организационен проект, който да е съпроводен с екологична оценка и оценка за сходство.

Евентуален план за втора линия също ще би трябвало да мине през надзор от страна на институциите. Отново във връзка с идейния план министърът уточни, че все още не е ясно нито какъв брой необятно ще е трасето, нито къде ще са стъпките му и по този начин няма по какъв начин да бъде оценено.

 

Според Нено Димов обаче не може да се чака, че през тази година строителството ще стартира. Той уточни, че единствено чисто административните периоди се мерят в месеци, а при обжалвания в съда втората кабинка може да чака още дълго по-късно.

Министърът за следващ път акцентира, че с решението си кабинетът не дава „ зелена светлина ” за всеобщо строителство в Пирин. По думите му новите над 45% територия отвън ски зоните с смяна на режима са такива, в които ще могат да се вършат водохващания единствено за питейни потребности – нещо, което е позволено по закон, само че е било пропуснато в проекта. Димов беше безапелационен, че няма да се допусне текстовете да се употребяват като прикритие за други капиталови планове.

„ Това да стачкуват е детайл на демокрацията, добре е да бъдеш осведомен, когато протестираш ”, означи Нено Димов, който на следващия ден ще дава отговор на въпроси на жители във „ Facebook ”. Ден по-късно е плануван нов митинг против решението за парк „ Пирин ”.

Защо еко деятелите се съмняват

Oт WWF настояват, че показаният абстрактен план за втора кабинка е част от мегапроект за 333 километра писти в Банско, Добринище, Разлог и Предела, изтекъл в Balkanleaks през 2015 година

" Това, което се вижда тук е една част от тази курортно-туристическа локализация - зона Център, т.е. зоната, която е над град Банско, в розово се виждат новите писти. С измененията, признати в проекта за ръководство няма никаква спънка тези писти да бъдат направени ", разяснява Екатерина Раковска. / Бтв

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР