Калоян Шиков триумфира с титлите на сингъл и на двойки

...
Калоян Шиков триумфира с титлите на сингъл и на двойки
Коментари Харесай

Калоян Шиков: Няма лесно спечелена титла на Държавно първенство

Калоян Шиков победи с купите на сингъл и на двойки при юношите Държавното персонално състезание по тенис на закрито до 14 година в Бургас. През предходната година Шиков завоюва шампионата до 14 година от трета категория на Тенис Европа във Варна. Калоян стартира годината под №34 в ранглистата на Тенис Европа. В рубриката „ Младите звезди на България " ще ви представим Калоян Шиков.

- Разкажи по кое време стартира да тренираш тенис, по какъв начин и кой те възпламени по този спорт?

- Започнах да упражнявам тенис на четиригодишна възраст. Никой от фамилията ми не играеше тенис по това време и аз самичък се заинтересувах от това, което правеха хората на кортовете в градския парк в Ямбол.

- Кои са треньорите, с които си работил и с които работиш сега?

- Първият ми треньор по тенис беше Жельо Георгиев, който единствен по това време се съгласи да забавлява толкоз малко дете на корта. От осемгодишен с мен се занимава Пламен Симеонов, с който не преставам да упражнявам и до през днешния ден в Ямбол. От новия сезон организирам занимания и в Търговска колегия " ДМ Тенис ", гр.Стара Загора при Александър Михайловски.

- Чувстваш ли поддръжка за това, което правиш?

- Имам поддръжката на родителите и фамилията, които са до мен във всички тенис инициативи. Учителите ми също постоянно са се отнасяли с схващане към отсъствията ми за шампионати.

- Спечели купите на сингъл и на двойки от Държавното състезание на закрито до 14 година в Бургас. Трудно ли стигна до продобиване на тези две трофеи?

- По принцип няма елементарно извоювана купа на Държавно състезание, защото там вземат участие найдобрите състезатели за възрастта в България. На шампионата в Бургас не беше по-различно – изправих се против някои от най-хубавите състезатели до 14г. За мой шанс не ми се наложи да спечелвам прекомерно оспорвани мачове.

- Къде поставяш този триумф в кариерата си?

- За първи път съм държавен първенец, тъй че може да се каже, че това е най-значимата купа, която съм печелил.

- На кой би посветил тези трофеи?

- На фамилията си, както и на всички, които са били ангажирани с мен около тениса и са ми помагали в един или различен миг.


- Започваш годината под №34 в ранглистата на Тенис Европа. Какви са задачите за тази година?

- Целите ми през годината са като всяка друга година – да се показва добре на шампионатите, в които вземам участие и да развъртвам играта си. Бих желал през лятото да вземам участие на Европейското персонално състезание до 14г., както и да се задържа на челни позиции в ранглистата на Тенис Европа.

- През месец февруари идват мачовете на националния тим на България на Европейските зимни купи. Какви са упованията ти?

- Обичам отборните шампионати и ще дам всичко от себе си да представим почтено страната си на Зимните купи. Надявам се да преодолеем квалификационната си група и да се класираме за финалите.

- На какви шампионати ще наблегнеш през годината?

- Ще акцентира главно на шампионатите от календара на Тенис Европа. От календара на БФТ приоритет ще ми бъде Държавното състезание навън до 14г., както и Държавното отборно състезание, на което ще имам опция да вземам участие за първи път.

- Амбицират ли те повече страхотните резултати на българските юноши и девойки напоследък?

- Следя с интерес и се веселя на триумфите на всички български тенисисти. Някои от тях познавам от дребен и бих желал да реализира техните триумфи.

- Върху какво би трябвало да работиш най-вече?

- Трябва да работя върху всички детайли от играта си, както и да акцентира върху физическата и тактическата си подготовка за мачовете.

- Имаш ли кумир в тениса, на който искаш да приличаш?

- Харесвам играта на доста огромни тенисисти, само че любимец ми е Новак Джокович. Не знам дали желая да наподобявам на него, само че бих желал да имам неговия борбен харектер и неотстъпчивост.

- Какво обичаш да правиш в свободното си време?

- Каквото обичат да вършат всички на моята възраст – да излизам, да играя компютърни игри, да чета книги и да виждам филми. Обичам също да упражнявам разнообразни типове спорт в свободното си време – баскетбол, волейбол, тенис на маса. Харесвам също да пътувам и да навестявам нови места със фамилията си.

- Имаш ли занимание?

- Всъщност тенисът си остава главното ми занимание. Не го схващам като нещо натоварващо, а по-скоро като метод да извозвам прелестно и пълноценно времето си.

- Как успяваш да съчетаваш учебното заведение и тренировките?

- Засега комбинирам учебното заведение и тениса доста добре, като съм отличен възпитаник в природоматематическата гимназия в Ямбол. Освен на тенис шампионатите се представям добре и на олимпиади и надпревари по информатика и математика.

- Какво ще си пожелаеш за 2023 година?

- Пожелавам си най-много да съм здрав и да имам сполучлива и забавна година.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР