Калоян Паргов е роден на 13 юли 1977 г. в

...
Калоян Паргов е роден на 13 юли 1977 г. в
Коментари Харесай

Калоян Паргов пред Фрог: БСП е длъжна да отстои ”червените линии” в коалиционното споразумение

Калоян Паргов е роден на 13 юли 1977 година в Пловдив. Завършил е Втора британска гимназия в София и " Международни връзки " в УНСС.
Магистър е по " Европейска интеграция " и докторант по " Европейска икономическа интеграция ".
Председател е на Градския съвет на Българска социалистическа партия в София и на групата на " Българска социалистическа партия за България " в Столичния общински съвет.
Член е на Националния съвет на Българска социалистическа партия.

- Г-н Паргов, какъв е Вашият коментар за миналото съвещание на Конгреса на Българска социалистическа партия през януари - бетонира ли се Корнелия Нинова с неприетата оставка или въпросът за лидерския пост чака решение?

- Лидерският въпрос в Българска социалистическа партия непроменяемо е поставян в последната година. Делегатите на Конгреса в края на януари обаче избраха да се съсредоточим върху непосредствените задания пред партията, свързани с наличието на Българска социалистическа партия в ръководството, вместо върху лидерския въпрос. Има премного наболели проблеми, за решаването на които ние поехме ангажимент като част от ръководещата коалиция. Те даже залегнаха в нашето съдружно съглашение. Колкото до лидерския въпрос, той е личен и бъдещето ще му даде отговор.

Водещи фигури като Михаил Миков и Кирил Добрев към този момент са отвън Българска социалистическа партия, има ли заплаха от разединение на партията?
Ако погледнем обратно в годините, от последните 9 ръководители на Българска социалистическа партия, петима към този момент са отвън партията. Някои като Михаил Миков и Жан Виденов - по лично предпочитание. Други - като Вълко Червенков, Георги Първанов и даже Тодор Живков - са били изключени. Факт е, че през последните 30 години един от огромните и непрекъснати страхове в Българска социалистическа партия е да не се разцепи. Очевидно е, че това не се случва, даже в най-трудните времена, когато представители на партията са напускали и са се опитвали да отделят някаква част, с цел да основат различно Българска социалистическа партия. Разбира се, че е мотив за терзание, когато ръководители на партията напущат или биват изключвани. Но имаме такива образци в историята. Естествено, това не прави Българска социалистическа партия по-силна, тъкмо противоположното.

- Корнелия Нинова отхвърли да отиде на договаряния в Македония след срещата на Стево Пендаровски с ОМО " Илинден ". Това знак ли е, че Българска социалистическа партия твърдо ще отстоява алените линии?

- Правилно решение е отводът на Корнелия Нинова да отиде на договарянията в Македония. Това е една от " алените линии ", които поставихме в съдружното съглашение и е обикновено да я отстояваме. Нещо повече, Българска социалистическа партия е длъжна да отстои всички " алените линии " в съдружното съглашение. Партията твърдо пази националния интерес в проблема с Република Северна Македония. Той е обвързван и с отстояването на историческата истина. Има тематики, които не трябва да бъдат обсъждани само като опция за бизнес и икономическо развиване. В последна сметка, не всичко е бизнес на този свят.

- Кои са другите червени линии за Българска социалистическа партия?

- Истанбулската спогодба. Този въпрос към този момент е конституционно решен. Темата за насилието, освен над дами, обаче би трябвало да бъде обсъждана доста съществено и да откри решение посредством българското законодателство. Това е един от уговорките на Българска социалистическа партия в държавното управление. Друга алена линия са проблемите с бедността и неравенствата. Те би трябвало да бъдат водещи в политиката и дейностите на нашите представители във властта. Не инцидентно на Българска социалистическа партия всички гледат като на обществения вектор в държавното управление. Социалната тематика би трябвало да бъде наложена като приоритет и за нашите съдружни сътрудници, по нея разминаване не трябва да има. Друга, извънредно сензитивна сега тематика, която също е алена линия за Българска социалистическа партия, е България да не бъде превърната в прифронтова страна. Конфликтът сред Русия и НАТО, който се разви на територията на Украйна, е извънредно стеснителен. Много се надявам да бъде открит кротичък излаз от този спор благодарение на дипломацията, макар поръчките за военни дейности и дрънкането на оръжие. Нашият народен интерес е България да не бъде въвличана в непознати спорове и да не става буфер в тях. Служейки на непознати ползи, сега има такава сериозна заплаха.

- Наближават локални избори. Българска социалистическа партия - София стартира ли към този момент подготовка за тях?

- Веднага след Нова година сложих публично въпроса за начало на подготовката за локалните избори през есента на 2023-та. Призовах той да бъде прегледан на Конгреса на Българска социалистическа партия и това се случи. Една от дилемите, които Партията сложи на регионалните и общинските организации, беше точно за начало на подготовката за локалните избори. Напълно обикновено е по-малко от две години преди тях да стартираме да работим. В София подходихме по този метод преди локалния избор през 2019-та и резултатът беше много добър. Затова и упоритостта ни е да стартираме целенасочена работа още в този момент. Младежката организация в Българска социалистическа партия също заявява предпочитание за работа в тази посока. Надявам се с дейни дейности да способства за осъществяването на задачата. Младежите могат доста да оказват помощ за локалните избори на организациите, в които членуват.

- Има ли заплаха Българска социалистическа партия още веднъж да понесе негативи от влизането й в съдружно ръководство?

- За страдание, Българска социалистическа партия си носи тази стигма. След всяко влизане в ръководство през последните 30 години, партията заплаща високата цена при излизането. И няма значение дали е управлявала сама или е била в коалиция. Надявам се със настоящето ръководство да заличим тази стигма. Нещо повече, нека този път да натрупаме позитив с сполучливи дейности на нашите представители във властта. Дано посредством потребни каузи, с отговорно държание и политики за хората да убедим нашите гласоподаватели, а и всички, които не пуснаха бюлетина за нас, че заслужаваме доверието им. Трябва да покажем, че Българска социалистическа партия е партия, на която те може да разчитат, тъй като тя умее да взема решение проблеми.

- Какъв ще бъде изходът от сагата с уличното осветяване в София, кой ще понесе отговорност?

- Управляващите в Столична община оповестиха, че финансовите и контролни органи ще създадат обстойна инспекция по случая. Очаквам да разгласят резултата от нея. Това ще даде изясненост по случая. Истината е, че тематиката за уличното осветяване в София е от мощно подценяваните в последните десетилетия в общината. То е морално остаряло, има потребност от огромни вложения за създаване и поддръжка на съвременни уреди. Съвсем скоро ние планираме да организираме специфичен конгрес по този въпрос. На него ще представим цялостна идея на Българска социалистическа партия за решение на казуса с уличното осветяване в града, както и за модернизирането и бъдещото му развиване. Разбира се, ще го създадем в партньорство с специалисти, проучвателен и научни звена, които имат опит в тази област. В последна сметка, в случай че решим въпроса с осветлението на града, ще се оправим с доста други проблеми, свързани най-много със сигурността на жителите и престъпността, както и с качеството на живот.

- Кои са другите значими цели в работата на общинските съветници от групата на " Българска социалистическа партия за България " до края на мандата?

- Строителство е доста огромна тематика, която е извънредно значима освен на Българска социалистическа партия, само че и за цялата съпротива в Столична община. Въпросът тук не е просто да стопираме капиталовия развой, както се случва сега след справедливите митинги на жителите против всяка изникваща постройка наоколо до техните жилища. Много е значимо да предложим на вложителите опция, с цел да имат предпочитание и опция да развиват бизнес в нашия град. И редом с това да запазим зелените пространства, да има задоволително детски и спортни площадки в междублоковите пространства на комплексите. Около София има задоволително атрактивни територии, които можем да развием. Преди години в Букурещ проблемите са решени тъкмо по този метод. За страдание, 30-годишното дясно ръководство на София и най-много това на ГЕРБ, насочваше развиването на града във вътрешността. Уплътнявани бяха всички свободни територии, които по принцип би трябвало да имат напълно друго от жилищни кооперации и бизнес здания предопределение.
" Топлофикация - София " е друга основна тематика за нас. Още преди 3 години Българска социалистическа партия предложи решение на проблемите на това общинско сдружение и то беше признато от всички политически партии. Още тогава ние декларирахме, че бъдещето на " Топлофикация - София " е в построяването на съвременни когенерации. Категорично се противопоставихме на съзнателно банкрутиране на сдружението, с цел да бъде решен финансовият проблем, възпротивихме се на приватизацията, както и на концесионирането. Правилното решение е назначение на външен мениджмънт и вложения в нова когенерация, която да създава електричество и топлоенергия в съответствие 1:1. Това ще има позитивно въздействие върху финансите на сдружението и върху цената на парното за софиянци. Разбира се, че е най-лесно да увеличиш бремето върху потребителя, когато не стигат финансите на сдружението. Но това въобще не е решение.
Въпросът с водоснабдяването в града също е доста значим. Концесията на " Софийска вода " изтича през 2025 година. Българска социалистическа партия е изрично срещу продължаването й или нова концесия. Столична община има опция да се грижи сама при същите условия. Включително и с сегашния екип на сдружението " Софийска вода ". Тези чиновници биха могли да станат част от екипа на общината. Все отново, това е добит 25-годишен опит за ръководство на този бранш, който не трябва да бъде губен.
А тематиката за превоза в София е безконечна. Надявам се билет системата, която е толкоз нужна и дава големи благоприятни условия за генериране на информация и взимане на верни решения на тази база, най-сетне да бъде построена. Тя ще ни даде опция да планираме доста по-добре превоза в София и да решаваме проблеми от вида на метаморфоза на столичния градски превоз на база натовареност на трафици и линии, пренасочване на нужния запас там, където има потребност и трафик. В момента имаме и неефективни линии, и такива, които са натоварени, само че са с незадоволително транспортни средства да задоволят потребностите на пътуващите. Информацията, която генерира тази система, ще ни даде съображение да подобрим обслужването и услугата, която предоставяме на софиянци. По този метод ще увеличим броя на жителите, употребяващи градския превоз и ще понижим автомобилния поток. А по този начин ще помогнем за решаването и на различен проблем - екологичния. Ще се оправим в огромна степен със замърсяването на въздуха, който дишаме в града, откакто понижим броя на колите по улиците на София.

- Заставате ли зад настояването на " Продължаваме промяната " за оставка на Йорданка Фандъкова, с цел да тръгне София напред?

- За Българска социалистическа партия въпросът с оставката на кмета Йорданка Фандъкова стои на дневен ред от доста време насам. Далеч преди да се появи даже концепция за битие на " Продължаваме промяната ". Все отново, Българска социалистическа партия е дейна съпротива на ГЕРБ, откогато тази партия ръководи Столична община.

Въпросите зададе: Красен Бучков

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР