Калоян Методиев в интервю на Йоланда Пелова за сутрешния блок

...
Калоян Методиев в интервю на Йоланда Пелова за сутрешния блок
Коментари Харесай

Калоян Методиев: Радев вкара в парламента нова своя партия и сега казва: Правете правителство!

Калоян Методиев в изявление на Йоланда Пелова за утринния блок " Добро утро, България " на

- Г-н Методиев, какъв е вашият прочит на политическата обстановка през днешния ден? Какво сподели предварителният парламентарен избор, който се реализира на база на извънредно ниска изборна интензивност?
- Ще го карам по основни думи: Ескалираща политическа рецесия, социална незаинтересованост, завръщането на купения избор и незнайна зима. Това са нещата съгласно мен, които обрисуват моментната обстановка.

- Какво оказа помощ на Борисов да бъде преди всичко, на Кирил Петков да заеме второто, Движение за права и свободи да покаже какво е готовност на избори, " Възраждане “ да се подреди четвърта, а Българска социалистическа партия да отиде чак на пето място?
- Ако би трябвало да ги караме подред за това, което ме питате - на Борисов му оказа помощ това, че има локална власт и тая локална власт явно е била мобилизирана до краен лимит, с цел да може той да се върне на челна позиция.

 

На Петков му оказа помощ да заеме второто място или не му оказа помощ акцията, ударите, които се сипеха върху него персонално, върху партията във връзка с изборите, в същото време опазване на някакво обичайно място.

 

Движение за права и свободи явно се радва на любовта на гласоподавателите. Гледам, че вършат мандати в Монтана, във Враца, във Видин – съществени резултати, т.е. те стигат до сърцата на гласоподавателите с политически послания.

 

" Възраждане “ – разрушителната мощ на българите, на част от българите си търси изразител. Там би трябвало да плюем, да вършим, че сме против имунизациите, а да се имунизираме, да сме против еврозоната и против Европа, а в същото време да си държим сметките там. Помага им едно двуличие и някакъв психически феномен. За мен не може в Европейския съюз, в Япония, в Австралия, в Съединени американски щати хора, които живеят там и се употребяват от системата, да санкционират българите с сходно събитие.

 

Българска социалистическа партия прави напълно рационална акция, с послания за обществена политика, за младите, пенсии, приходи, с съответни стратегии. Очевидно на политическата равнища тия семена не поникват сега. Не знам какво желаят българските гласоподаватели тъкмо към този момент – споделям ви го като политолог, от 20 години и повече се занимавам с това, не ги знам какво желаят.

- Г-н Методиев, по какъв начин ви се коства самото държание на политиците след изборите, определени от народа, политиците да сформират парламент, гласувано им е доверие, само че по какъв начин ви се коства тяхното държание?
- Модерно е да се плюят политиците от гласоподавателите, а в последните две години това стана към този момент всеобщо. Мисля, че би трябвало да обърнем малко оптиката и да се концентрираме и върху народа, тъй като политиците са излъчени, те са представителна извадка от същия тоя народ. На множеството от политиците сега ми се коства кардинално държанието – дали обещание сме нещо преди изборите и го съблюдаваме. Единствените, които споделиха, че нямат червени линии и които са подготвени непременно да вземат участие в някакво ръководство, са Движение за права и свободи и " Български напредък “ на Стефан Янев, който съумя да прескочи бариерата. Т.е. обстановката, в която се намираме, отговорността е колкото на политиците, толкоз и на народа, тъй че в случай че може да не хвърляме единствено от болната на хубавичко глава обвиняванията.

- Да, по този начин е, само че съгласно вас ще положат ли старания в действителност, с цел да имаме едно работещо 48-о Народно заседание? Ще положат ли старания политиците или ще сме очевидци на следващата драма в политиката?
- Пак се връщам на предходното. Политиците са притиснати от гласоподавателите си. При тия ниски изборни равнища, ниска интензивност, при тая бездейност на огромна част от популацията – дори не знаем и какъв брой е популацията в действителност, тъй като виждате, че караме по някакви подправени изборни описи, където и бебетата имат право на глас. Та, доколкото си припомням от теорията на театъра, от комедията и от нещастието има излаз, от драмата няма. Ние се намираме в политическа драма сега и каквито и старания да поставят политиците, те са притиснати от своите електорални единици. Зад всяка от тези партии стоят хора, които са на непримирими позиции. Ние живеем в общество, което е разцепено от горната страна до долу. Т.е. в случай че би трябвало да го разбираем по-просто, всеки политик, който тръгне сега да прави компромис и да съобщи своите гласоподаватели, го прави с ясната концепция, че е политически самоубиец. И не в името на нещо, а в името на това да бъде оплют, обруган и да бъде погубен. Така че виждате каква е обстановката, която забъркаха. Не споделям, че единствено едните са отговорни или другите, само че това е народът и политическата класа вкупом.

- Ще си разреша да ви изтъквам: " Шампион по политическо ръководство е президентът с еднолично назначените от самия него служебни кабинети, без надзор от парламент. Това е евтина политическа техника. Тя е знак на бягате от отговорност, най-просто казано е правене на българите на балами “. Ще продължи ли тази процедура съгласно вас и какъв брой потребна е тя за страната?
- Ами ще продължи. Тя не е серпантина. Аз предизвестих, че той е индивидът, който вкара страната в рецесия. Това е единственият президент в Европа, който разруши личната си партийна система и който потегли против народа в името на хаоса и на едноличната власт. Така че за страната не е потребно, само че за президентския кръг явно рецесията е търсена, клатенето на страната е цел. Те смъкнаха, той като централен нападател в тоя мач смъкна и това държавно управление, което беше основано толкоз мъчно лятото. Сега да приказва още веднъж " Те, партиите, да поемат отговорност “, като че ли той е на някаква друга планета и те, партиите, народът, политиката са отдалечени от него. Размаза тия партии от рецензии, от политическо инженерство. В тоя парламент си вкара нова патеричка. А в този момент – " Правете държавно управление “. Така че в случай че това не е правене на един цялостен народ на балами, няма какво друго да е.

- Вчера желаеха оставката на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, само че тя изрично съобщи, че няма желание да подава такава оставка. Всичко това е резултат от представянето на социалистите на изборите. Правилно ли постъпи съгласно вас госпожа Нинова?
- Това са вътрешни неща, партийни. Но като виждам групичката, която й желае оставката, си мисля, че е вярно. Това е еничарският корпус на същия този Радев, който разруши страната, който е единен само от някаква завист против нея и против управлението на личната си партия с концепцията да я смъква.Не виждам никаква друга мисъл в главите на тия пишман професори, кметове, адвокати видях, че има някои по медиите, също така събаряне. Така че изобщо не би трябвало да му се отдава съществено внимание.

- А можем ли да кажем какви бележки би трябвало да си вземе Българска социалистическа партия от цялата тази обстановка?
- Аз като непряк наблюдаващ бих направил следното – коренно бих се отървал от тая вътрешна съпротива, която обслужва непознати ползи, саботира личната си партия на изборите, работи против нея, плюе по медиите от заран до вечер. И в случай че би трябвало да употребявам една метафора: Е, по какъв начин искаш да участваш в съревнование по бягане, като имаш бетонни обувки? Е, няма по какъв начин да имаш по-добър резултат. Тук въпросът е или-или.

- И в този момент да обърнем внимание и на Борисов, на ГЕРБ. Какво демонстрира съгласно вас мълчанието от страна на Бойко Борисов? Ваши сътрудници го дефинираха като отговорно държание на един професионален политик.
- Ами, той е комплициран съгласно мен. Осъзна какво е направил вечерта след изборите, тъй като отново се върна в изходна позиция – не е мечтан от никого, с изключение на от Движение за права и свободи и от Стефан Янев.Избърза със свалянето на кабинета, а няма проект какво да прави с страната оттук нататък.Един виновен политик би трябвало да знае какво ще прави с страната, с изборите в идващите месеци, в идната година, най-малкото да дава небосвод и непоклатимост. Според мен – и това е хубаво да стигне и до неговите уши – използваха го, подведоха го и го вкараха в още по-тежка обстановка. Стана част от непозната скица за следен безпорядък.

- Чужда скица – чия скица?
- Ами, може би – може би, злоупотребявам сега, на някои посолства. Може би на президентството. Може би на избрани кръгове вътре в партията му, които му споделяха " Давай “, нетърпеливи за избори, " Давай, давай, в този момент би трябвало да ги бутнем, би трябвало да се върнем във властта “. И тая композиция, отровна, несъмнено, и неговите характерови особености – да желае да е първи, да се потвърди,да компенсира загубата си от предходната година, плюс озлоблението от ареста, и тоя целия коктейл, който той е изпил, явно му замъгли преценката.

- Г-н Методиев, а допускате ли, че партия ГЕРБ биха могли да покажат подготвеност за смяна в управлението?
- Нямам концепция. Те не са партия, която демонстрира какво се случва вътре и какви са вътрешните процеси. Т.е. те са тъкмо противоположното на Българска социалистическа партия, доближават се до Движение за права и свободи като неяснота. Дори да се случва нещо, то е под повърхността. Така че в случай че нещо се случва, най-вероятно ще избие в идващите дни и ще завърши с някоя друга жертва. Дали ще е кандидатът за главата на Борисов, или ще е самият Борисов, това не мога да кажа.

- Смятате ли, че ГЕРБ може да съществува без Борисов?
- Не, не считам.

- И въпреки всичко, в случай че допуснем, че ГЕРБ поеме политическата отговорност и сформират държавно управление, виждате ли " Продължаваме промяната “ като съпротива – това, което те изрично обявиха, че ще бъдат?
- Първо, с цел да си съпротива, би трябвало да имаш нещо формирано, на нещо би трябвало да си съпротива. Не виждам тъкмо ГЕРБ по какъв начин ще сформират държавно управление при тая настройка, с кого, в случай че всички им отхвърлят, един след различен. Възможната коалиция за тях остава ГЕРБ, Движение за права и свободи, " Възраждане “ и Стефан Янев.Както и да го погледнете, от който и ъгъл на партийната координата да го видите, това е плодородно време за която и да е съпротива и може да увлича публичното мнение зад себе си. Така че в случай че – хипотетично, успее да се сформира някакво държавно управление към ГЕРБ и " Франкенщайн “, мисля си, че няма да е мъчно да си безапелационна съпротива, ярка и да има защо да си против него. А Политическа партия към този момент се дефинираха като такава. Плюс Демократична България и плюс Българска социалистическа партия. Т.е. трите партии от предходното държавно управление, дано го назовем на " демократичния консенсус “, към този момент са на ясна позиция, че няма да вършат коалиция с ГЕРБ.

- Кои са съгласно вас рационалните ходове на политиците в обстановка на рецесии и възходяща инфлация? Очевидно множеството от тях не желаят да вършат взаимни отстъпки и да влизат в разговор едни с други и все по-вероятен е сюжетът " Нови избори “. Но докога по този начин?
- Задавате най-трудния въпрос сега в страната. Ами, до момента в който се отстранят аргументите за болестта. Причините за болестта са неналичието на консенсус, люлеене на партийната система, служебните кабинети, които бяха деен участник в разбиването на партийната система. Имаме отчет на интернационалната организация ОССЕ за това, че служебният кабинет е взел участие, персонално и президентът в разбиването на партиите от предходното ръководство – имам предвид Политическа партия, Българска социалистическа партия и Демократична България, в интерес на предходните ръководещи, на ГЕРБ. Така че бих споделил, че би трябвало да си решим първо вътрешните проблеми с властта, по-късно да търсим някаква форма на консенсус, само че сега съм по-скоро песимистичен при тази обстановка. И несъмнено, да не забравяме това, с което почнахме нашия диалог: Народът – не знам какъв брой удивителни би трябвало да му се пишат зад него към този момент за отговорността, за опитите, за себе си, за интензивността, за цялата отговорност, която би трябвало да се демонстрира във връзка с политиката.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР