Калният остров, който се появи от водите на океана край

...
Калният остров, който се появи от водите на океана край
Коментари Харесай

Изчезна вулканичен остров край Пакистан

Калният остров, който се появи от водите на океана край крайбрежията на Пакистан по време на смъртоносното земетресение през 2013 година, изчезна под вълните.

6-годишният остров беше артикул на „ кален вулкан “, както по това време съобщаваха медиите. Калният остров се появи след натоварен напън от арабската тектонична плоча, триеща се в евразийската плоча. Така новосформирания остров, който беше висок 20 метра, необятен 90 метра и дълъг 40 метра беше наименуван Залзала Кох (Zalzala Koh, което значи „ планина на земетресението “ на езика урду).

Сега, съгласно сателитните изображения на НАСА островът е съвсем липсващ.
„ Островите, създадени от кални вулкани в този район имат история, показваща, че те постоянно идват и си отиват “, декларират чиновници на НАСА в изказване за медиите.

Земетресението с магнитуд 7.7, след което островът се появи, беше пагубно, като умъртви повече от 320 души и остави хиляди без покрив. Същата сила сътвори и Залзала Кох, само че бързо движещите се седименти не сътвориха дълготраен остров.

Изображенията на НАСА през годините демонстрират следи от ерозирал материал във водата към острова, защото с течение на времето той постепенно се свиваше, до момента в който направените на 27 април т.г. фотоси демонстрират, че той изчезва изцяло.

Или пък не напълно. Материалът към момента се върти във водата, където в миналото островът е стоял, което подсказва, че част от него към момента се изтласква нагоре. Същите пукнатини, от които излезе лавата основала Залзала Кох, може да произведат още кални вулканични острови в бъдеще, съгласно НАСА.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР