Калифорнийско жури присъди 332 милиона долара на човек, който каза,

...
Калифорнийско жури присъди 332 милиона долара на човек, който каза,
Коментари Харесай

Човек, който обвини за рак унищожителя на плевели Монсанто, получи 332 милиона долара

Калифорнийско жури присъди 332 милиона $ на човек, който сподели, че килърът на бурени Монсанто Раундъп е предизвикал рака му.

През 2020 година жителят на Карлсбад, Калифорния Майк Денис, на 57 години, беше диагностициран с рядка форма на неходжкинов лимфом, за която той твърди в правосъдно дело, че произтича от десетилетия на потребление на препарата за битка с плевелите Roundup, създаден от благосъстоятелност на Bayer Монсанто.

Денис твърдеше, че дейната съставна част на Roundup, глифозат, е предизвикала рака му.

NBC 7. „ Той предизвиква увреждане на ДНК, откакто се всмуква през кожата, и това е, което в последна сметка предизвиква неходжкинов лимфом. “

Пийви също сподели, че Денис е в ремисия от близо три години, като в същото време отбелязва, че няма лек за заболяването.

„ Неговите лекари са му споделили, че ще се появи още веднъж и ние просто чакаме да забележим дали това ще се случи “, сподели Peavy.

Жури от Върховния съд на Сан Диего заключи, че Monsanto не е предизвестила потребителите за рисковете на Roundup. Денис получи 7 милиона $ обезщетителни вреди и 325 милиона $ наказателни вреди. Журито застана на страната на Bayer, като откри, че дизайнът на продукта Roundup не е повреден и компанията не е показала немарливост.

Очаква се Байер, със седалище в Германия, да апелира присъдата.

„ Ние с почитание не сме съгласни с неподходящата присъда на журито, макар че се произнесе в интерес на компанията по два от четирите желае, и имаме вяра, че имаме мощни причини при обжалването, с цел да отменим тази неоснователна присъда и противоконституционно наградата за несъразмерни вреди е отстранена или понижена, като се има поради, че имаше обилни и обратими правни и доказателствени неточности, позволени по време на този развой “, сподели Bayer в изказване за CBS MoneyWatch. „ Имаме печеливш връх в правосъдния развой Roundup – като спечелихме девет от последните дванадесет каузи в процеса – и разрешихме по-голямата част от исковете, заведени в този правосъден спор. “

Bayer закупи Monsanto през 2018 година за 63 милиарда $, създавайки най-голямата компания за семена и агрохимикали в света. Въпреки че Байер се придвижи бързо, с цел да отдръпна марката Монсанто, тя беше оставена да се бори с хиляди правосъдни каузи, свързани с Раундъп. През 2020 година Байер разгласи, че ще заплати до 10,9 милиарда $ за споразумяване на към 125 000 подадени и неподадени искове.

Миналата година Върховният съд отхвърли предлагането на Байер да приключи хиляди каузи, твърдещи, че килърът на бурени предизвиква рак.

През 2022 година държавно изследване откри глифозат допълнително от 80% от пробите от урина на деца и възрастни в Съединени американски щати. Националното изследване за проучване на здравето и храненето разпознава глифозат в 1885 от 2310 проби от урина, представителни за популацията като цяло.

— Асошиейтед прес способства за този отчет

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР