Калифорнийският ентусиаст Спенсър Лисенби постави нов световен рекорд за скорост

...
Калифорнийският ентусиаст Спенсър Лисенби постави нов световен рекорд за скорост
Коментари Харесай

Новият световен рекорд за скорост на радиоуправляем планер вече е 882 км в час

Калифорнийският запалянко Спенсър Лисенби сложи нов международен връх за скорост на радиоуправляем планер (RC). Това стана на 19 януари 2021 година благодарение на пориви напразно от 104 км/ч. Новият връх е 882 км/ч и е записан по скатовете на планината Паркър, Калифорния. Предишният връх за скорост за радиоуправляем планер бе подложен през 2018 година и бе 877 км/ч.

Техниката на така наречен динамичен полет обезпечава приемане на спомагателна сила при прекосяване границата на въздушни маси, движещи се с друга скорост. Тази техника се употребява от птиците албатроси, а от 60-те години на предишния век, и от оператори на радиоуправляеми планери. Най-ефективно е да се употребява динамичен полет покрай трудности, като разнообразни скатове, където вятърът доближава най-високата си скорост. В резултат на това, когато са вярно следени, планерите доближават извънредно високи скорости.

Попадайки в подветрената страна на хълма, планерът стартира да губи скорост, попадайки в зона на турбуленция, където вятърът също се забавя. Използвайки модел на полет със затворен цикъл и преминавайки през пластовете сред въздушните маси, планерът набира скорост. Допълнителна сила идва от потреблението на разликата в скоростта на въздушния поток и подсигурява, че планерът се издига на огромна височина.

Използвайки тази техника, албатросите летят, изразходвайки извънредно малко количество сила, употребявайки разликата във скоростите напразно за пътешестване на огромни дистанции. Те обаче летят в полукръг в разнообразни направления и не употребяват циклични схеми за набиране на скорост, както вършат операторите на радиоуправляеми планери, ускорявайки своите летателни апарати до рекордни скорости.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР