Калифорнийската компания GoPro, която създаде изцяло нов сегмент със своите

Калифорнийската компания GoPro, която създаде изцяло нов сегмент със своите ...

GoPro продължава да отчита спад в продажбите и да съкращава служители.Калифорнийската компания GoPro, която създаде изцяло нов сегмент със своите спортни камери, обяви, че ще съкрати над 20% от персонала си и затваря бизнеса си с дрони. И призна, че не изключва продажба на по-голям играч.

Това съобщава седмичният "Капитал".

Изданието допълва, че новината не е чак толкова изненадваща, защото компанията от доста време не може да направи сериозен растеж на бизнеса си. През миналата година фирмата вече съкрати над 270 души и с новите около 300 уволнени броят на служителите ще падне под 1000.

Отделно значително намали и очакванията за продажбите си за четвъртото тримесечие до 340 млн. долара, далеч под предвидените 472 млн. долара. След новината в понеделник акциите на компанията се сринаха с над 30% преди леко да възстановят позиции. В допълнение двама от висшите мениджъри - оперативният директор Чарлз Пробър и вицепрезидентът Шарън Зезима, обявиха, че напускат фирмата.

Целта на основателя Ник Удман е да съкрати разходите с около 80 млн. долара.

Въпреки че марката GoPro се превърна в синоним на спортната камера (action cam на английски), продажбите не успяха да достигнат нужните бройки за здравословен растеж и развитие на компанията. Целта на Удман беше съвсем различна - GoPro да е далеч повече от хардуерен производител, а да се превърне в лайфстайл марка.

Като публична компания GoPro е под постоянен натиск да пуска нови и нови продукти. Което е скъпо начинание, особено ако не можеш да намериш купувачи за тях.

Според разработчика Мат Хакет най-голямата грешка на GoPro е била нежеланието на мениджмънта да заложи на повече софтуер, който да съпътства добрите продукти.

Така GoPro остана потребителска компания, която прави един основен продукт много добре и го продава на ентусиасти. Провал се оказа и навлизането в бизнеса с дронове.

Източник: dnevnik.bg