Кали се разделя с попфолка след повече от 20 години

...
Кали се разделя с попфолка след повече от 20 години
Коментари Харесай

Кали къса с фолка, ще пее джаз

Кали се разделя с попфолка след повече от 20 години сполучлива кариера в жанра. Тя е едно от емблематичните му имена, а в последната половин година се отхвърли от всевъзможни изяви и доходоносни задължения и дружно с група изявени музиканти сътвори “КАЛИГРАФ “.

Какво е КАЛИГРАФ? 12 музиканти, 9 инструмента, 1 зала, над 150 часа на подготовка и подготовки и голямо количество креативна сила, с цел да се роди един музикален план без аналог, в жанр без аналог у нас! Създателите му го дефинират като Болкан Латин Джаз, а самата Кали споделя:

„ Създаваме нещо неповторимо, тъй като не имитираме и не подражаваме на никого. Внасяме стилово многообразие, което носи отпечатъка от дългогодишния опит на всеки един от нас. Да намеря съидейници беше най-трудната част! От там на сетне всичко потегли по вода Вярват в мен, тъй като са водени от същата пристрастеност, която води и мен – музиката, която извира от душата!Знам, че публиката ще усети силата, която влагаме в това, която вършим. “



Проектът включва 15 авторски композиции на основата на етно-латино-джаз музиката. Това са към този момент издавани през годините песни от репертоара на Кали, само че с изцяло нови аранжименти, дело на музикантите от група БМХ, във към този момент упоменатия жанр. Претворени до неразбираемост, по калиграфски изпипани и усъвършенствани в месеци подготовки. Крайният резултат е безусловно непредвиден и необикновен, присъствалите на подготовките са изумени.

Музикантите, които Кали събира към себе си са хора, които не се лимитират в съответни стилове и не са водени от предубеждения. Всички са с музикално обучение и с дълготраен опит на концертна сцена. Работили са със звезди, създали българската музика налична в целия свят.

Сред тях са: китаристът Ники Антов, който дълги години свири в оркестъра на българското радио, както и на доста самостоятелни концерти с починалата Ваня Костова, и още доста други джаз планове: тромпетистът Сандо Сандов – дългогодишни концертни изяви с група „ Уикеда “ и още други етно-джаз проекти; пианистът Виктор Николов, с доста изяви в региона на джаза и класическата музика, най-вече в чужбина; барабанистът Евелин Методиев, взел участие в десетки концерти с музиканти като Теодосий Спасов, Ибряма, Атешхан Теофиков, Васил Пармаков и други

Проектът може да се назова и интернационален, най-малкото поради присъединяване на перуанец и ирландец в него. А също и поради упоритостта на Кали по-натам да излязат и отвън България.

Изборът на певицата да върне джаз детайлите в музиката си напълно не е инцидентен. Галина Иванова стартира кариерата си на 15, когато ненадейно се оказва, че би трябвало да замести певица, която не се явила за присъединяване на сватбено празненство. Оркестрантите са запленени от гласа й и я канят да стане тяхна вокалистка. 18-годишна приема ангажимент за работа във Виена, където прекарва интервала 1993 – 1994 година

Кали счита, че за тази година и половина се е построила като певица. Има изява по националната телевизия ORF2. В австрийската столица се научава да свири на китара и баглама и посещава уроци по джазпеене при композитора Александър Пантеловски.

Тя е работила за много музикални компании. Първите албуми от 1998 година са записани от „ БМК “, има публикуван албум от 2002 година със „ Съни мюзик “, в интервала 2004 до 2008 година с „ Ара Мюзик “, а по-късно и с „ Пайнер “ до 2020 година, когато напуща музикалната компания.

Звездата на попфолка взема решение коренно да смени посоката. Тази концепция се ражда още преди 2 години, само че няма общо с пандемията.

„ Винаги съм желала да пея с бенд зад тила си, само че клубовете, в които работех, избират дискотечен саунд, който е мъчно изпълним за жива тайфа. Аз съм от хората, които следват фантазиите си до дъно. Предпочитам акустичния саунд пред програмирания. Крайната цел е музиката да ми носи приятност и наслаждение и ето го резултата – Калиграф! “- споделя самата изпълнителка.

На почитателите си тя желае да каже следното: „ Не се диференцирам от досегашната си кариера. Просто не преставам в друга посока! Надявам се, че ще ме последвате и ще бъдем дружно в това ново музикално начинание и ще сте мой коректив! Аз се вслушвам във почитателите си. В края на краищата върша музика, с цел да я споделя с всички, които желаят да я чуят! “

1 април е датата, на която публиката за първи път ще се срещне с Новата Кали.

„ Кой се осмелява в днешно време да събере на сцената 12 музиканти и артисти? Кой би вложил в нещо безусловно непознато и ненадейно? Кой би си тръгнал от колегия с толкоз задължения и би поел този риск само в името на музиката? Ние! “ – афишира певицата и кани почитателите на музиката на едно събитие, което ще даде храна за всички сетива.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР