kaldata.comНово изследване установи, че е възможно една екзопланета да придобие

...
kaldata.comНово изследване установи, че е възможно една екзопланета да придобие
Коментари Харесай

Астрономи откриха планета с формата на топка за ръгби

kaldata.com

Ново проучване откри, че е допустимо една екзопланета да придобие формата сфериоид (или топка за ръгби), в резултат на приливните сили на звездата, към която орбитира.

Изследователи откриха обекта KOI 1843.03, който за момента е претендент за екзопланета и към момента чака удостоверение. Предполага се, че планетата обикаля към звезда от вид алено джудже, която е с маса, равна на половината от масата на Слънцето.

Смята се, че новооткритата планета се намира на 395 светлинни години от Земята. Масата ѝ е оценена на 44% от земната, а диаметъра – 60 % от земния.

Данни от предходни проучвания сочат, че KOI 1843.03 е планетата, която орбитира към звездата си на минимум разстояние от всички открити до момента планети. „ Тъй като една нейна обиколка към звездата ѝ трае единствено 4,25 часа, се оказва, че една година на KOI 1843.03 е шест пъти по-кратка от един ден на Земята “, споделя Лесли Роджърс, астрофизик от Чикагския университет и старши създател на новите проучвания.

В досегашни изследвания на KOI 1843.03 Роджърс и екипът ѝ се концентрират върху следствията за една планета от сходно близко „ съседство “ сред планета и звезда. От тях излиза наяве, че планетата би трябвало да е значително построена от желязо, с цел да успее да избегне „ скъсване “ под въздействието на приливните сили от звездата. Новооткритата планета е построена от цели 66% желязо, до момента в който Земята, за параленост, съдържа едвам 32% желязо.
Планета-гюле
„ KOI 1843.03 е една от най-богатите на желязо екзопланети, открити досега “, твърди Роджърс.



Вътрешна конструкция на представителя на богатите на желязо планети в Слънчевата система – Меркурий. Източник: NASA

До момента са известни доста такива „ планети-гюлета “. Дори в нашата Слънчева система има такава – дребният Меркурий, който е построен от цели 70% желязо.

За да схванат какъв резултат има орбитиране в огромна непосредственост до звездата върху самата планетата, откривателите сътвориха първата по рода си 3D симулация. Тя има за цел да покаже по какъв начин вътрешният градеж на планетата за променя под въздействието на приливните сили.

Чрез тази симулация откривателите заключиха, че най-вероятно KOI 1843.03 има формата на топка за ръгби. „ KOI 1843.03 е най-асферичната планета, откривана досега “, споделя Роджърс. „ Нашите модели демонстрираха, че KOI 1843.03 е доста издължена в направление към звездата, и то със съответствие (aspect ratio) от 1,8 сред дребния и огромния ѝ радиус. “ За съпоставяне, това съответствие при яйце е 1,3.



Формула за изчисление на съотношението сред огромния и дребния радиус (aspect ratio) на сфероид. Източник: Автор
Бъдещи симулации
Изследователи разкриха, че от откритите девет екзопланети с орбитален интервал под един ден, четири са богати на желязо. Освен това „ желязните “ планети в огромна непосредственост до звездите, са доста по-сферични от тези, които имат по-малко наличие на желязо, ситуирани на сходна орбита. „ Очакванията са, че по-богатите на желязо планети ще са по-малко безформени “, твърди Елън Прайс, астрофизик от Харвардския център по астрофизика в Масачузетс и създател на новите проучвания.

В бъдеще откривателите се надяват да основат модел на това по какъв начин наподобяват сходни „ изкривени “ екзопланети, до момента в който минават пред звездите си. Тяхна цел ще бъде откриването на такива екзопланети въз основа на сянката, която хвърлят върху звездата.

„ По създание площта на сянката, хвърлена от планета с форма на топка за ръгби, зависи от вашия зрителен ъгъл “, сподели Прайс. „ Тъй като планетата обикаля към своята звезда, ориентирана към нея с дългата си ос, количеството светлина, блокирано от планетата, се трансформира с времето, за разлика от количеството светлина, което би било блокирано, в случай че планетата беше сферична. “

 

 

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да демонстрират, че има някакво нарастване на междинната сезонна смъртност в нито една от страните, което да постанова тази статистика да се оповестява като изключителна вест.

Информирайте се от достоверни източници!

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финансова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР