kaldata.comGoogle потвърди за уязвимост, която засяга около 1,5 милиарда потребители

...
kaldata.comGoogle потвърди за уязвимост, която засяга около 1,5 милиарда потребители
Коментари Харесай

Google предупреждава потребителите на Gmail и Календар за измама с фалшиви известия за събития

kaldata.com

Гугъл удостовери за накърнимост, която визира към 1,5 милиарда консуматори на услугите Гугъл Календар и Gmail. Става въпрос за фишинг офанзива, която както оповестяват от Форбс, се дължи на опцията поканите на събития в календара да се изпращат по имейл. По този метод можете да получите покана за събитие от лице, с което в никакъв случай не сте разговаряли, нито сте виждали. След като получите имейл с покана за обещано събитие, то автоматизирано се прибавя към календара ви.

Ако някой реши да експлоатира тази накърнимост, той би могъл да разпрати безапелационна подправена покана за събитие в календара на жертвата, която тя да отвори, без да се замисля.

Поканите могат да включват връзки към злонамерени уеб сайтове, които освен могат да се употребяват за кражба на персоналните идентификационни данни за вход в Гугъл акаунта (подобно на общоприета фишинг атака), само че и за достъп до друга сензитивна информация.

Уязвимостта не е нова. За първи път казусът бе изложен през 2017 година от откривателите по сигурността Бел Бълок и Майкъл Фелч от отдела по осведомителна сигурност на Black Hills.

Тази седмица служителят на Гугъл Лесли Пейс разгласява пост, в който признава казуса.

„ Наясно сме с пространството за фишинг офанзиви, което обезпечават Gmail и Гугъл Календар на злонамерени лица. Работим старателно по разрешаването на този проблем. Ще публикуваме вести по тематиката, когато има такива “, споделя Пейс.

Междувременно, в случай че се притеснявате, организацията за електронна сигурност Blach Hills разгласява обстойно управление, което можете да следвате, с цел да отбраните приложенията Gmail и Гугъл Календар от евентуална офанзива. Както постоянно, належащо е да се отнасяте към необикновени или непознати имейли с нараснало внимание и да не приемате предложения за събития, които не очаквате.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
НАПИШИ КОМЕНТАР