Каквото и да се случи по-нататък в руско-украинската война, речта

...
Каквото и да се случи по-нататък в руско-украинската война, речта
Коментари Харесай

Триумф за САЩ, унижение за Русия

Каквото и да се случи по-нататък в руско-украинската война, речта на американския президент в Киев, който в понеделник застана до Володимир Зеленски, беше реализиране на една невъзможна фантазия.

Това не беше напълно тирада " Мисията изпълнена ", каквато Джордж У. Буш произнесе на палубата на американския транспортен съд " Ейбрахам Линкълн " през май 2003 година Но изненадващото посещаване на Джо Байдън в подлагания на бомбардировки Киев в понеделник не беше нищо друго, с изключение на успех за Съединените щати, НАТО и Украйна и тъпо оскърбление за съветския президент Владимир Путин, написа Алън Пинкас в " Хаарец ".

Възможно е да не се стигне до явен и съдбоносен завършек на руско-украинската война. Приключването на военните дейности евентуално към момента е надалеч, като предстоят хиляди жертви. Никой не знае по какъв начин би изглеждала съветската " пролетна атака ", въпреки че има от ден на ден признаци, че тя към този момент е почнала, буксува и се е провалила.

Никой не знае по какъв начин ще наподобява или дали ще даде резултат възможното украинско контранастъпление, като се имат поради новите оръжейни системи и платформи от Запада. Но една година след началото на нашествието, която трябваше да продължи 70 часа, да докара до цялостна украинска капитулация и до бърза съветска окупация и определяне на марионетно държавно управление в Киев, фотографията на Байдън, застанал до Володимир Зеленски, е миг, който би трябвало да се оцени.

" Резултатите от днешната среща ще се отразят на бойното поле ", съобщи през вчерашния ден Зеленски.

" Една година по-късно Киев устоява и Украйна устоява. Демокрацията устоява ", сподели в отговор Байдън. Путин " си мислеше, че може да ни надвие. Но той просто сгреши “.

" Мисля, че е от решаващо значение да няма никакво подозрение по отношение на поддръжката на Съединени американски щати за Украйна във войната ", акцентира Байдън.

Той не говореше единствено на украинците или на гласоподавателите в Пенсилвания, или хората в Грузия, той говореше непосредствено на Путин.

Отвъд символиката, това носи и основни последствия. Под управлението на Байдън Съединените щати още веднъж утвърдиха безспорната си централна роля и доминация на европейската сцена на сигурността. НАТО стана по-силна, с доста по-ясно дефинирана задача и добре дефиниран смисъл на битие. Байдън даде обещание 550 млн. $ в допълнение към 30-те милиарда $ помощ, които към този момент бяха предоставени на Украйна.

По-съвременни оръжейни системи - противотанкови ракети " Джавелин ", ракетни установки " Хаймарс " и танкове " Леопард " 2 - ще бъдат доставени през идващите седмици и месеци. Освен това американците още веднъж ще обмислят опцията да дават на Украйна изтребители.

В обръщението на Путин за положението на нацията, произнесено през днешния ден, с цел да се опълчи на Байдън, съветският президент съобщи: " Те са тези, които започнаха войната. И ние използваме мощ, с цел да я прекратим ". Той предсказуемо предложи своята ултранационалистическа версия на събитията, по какъв начин Русия е попаднала в обстановка, в която няма избор, обкръжена от упадъчния Запад, искаю да унищожи съветските полезности, геополитически права и ползи.



" Навсякъде в Украйна има фашисти и ние трябваше да се защитим ", разгласи Путин, продължавайки нелепите съпоставения с Втората международна война.

Намеквайки за допустима ескалация, Путин означи, че актуалните оръжия съставляват 91% от съветския нуклеарен боеприпас, като в същото време разгласи, че Русия се отдръпва от контракта със Съединени американски щати за надзор над нуклеарните оръжия. Той добави, че всички съветски въоръжени сили ще разполагат с съоръжение на едно и също равнище на съвършенство.

От позиция на Русия визитата и уговорките на Байдън към Украйна са доказателство и в допълнение удостоверение на главния ѝ мотив, че американците водят прокси война - че Съединени американски щати и НАТО на процедура се бият с Русия.

Това също по този начин оказва помощ на руснаците да намерят комфортно пояснение за колосалните си военни провали. В последна сметка Русия не е изправена пред бедна Украйна, а пред всесилен боен съюз, който има намерение да я унищожи. Това, несъмнено, е подправен, изфабрикуван мотив, само че по този начин работят диктаторите. Това е обикновен образец за лъжлива агитация. Неоспоримата истина е, че Русия атакува Украйна, а не противоположното.



Във вътрешен проект Байдън има необятната поддръжка и на двете съществени политически сили в Съединени американски щати. Тя беше показана от водача на Републиканците в Сената Мич Макконъл, който съобщи на Мюнхенската конференция по сигурността предходната седмица, че " републиканските водачи са ангажирани със мощен трансатлантически съюз. Ангажирани са да оказват помощ на Украйна. "

Така Макконъл маргинализира дребната секта от последователи на Тръмп и Путин в своята партия. По-важното е, че той разреши на Байдън да застане в Киев и да приказва безапелационно за двупартийната поддръжка за политиката на Съединени американски щати.

Войната не е завършила по никакъв метод и ще изисква още кръв и опустошения. Ясно е, че Украйна не може да разчита поддръжката на западното публично мнение или на НАТО да продължи до безспир. Очевидно е също по този начин, че след предстоящите пролетни офанзиви, каквато и форма да одобряват, ще се усилят апелите за дипломатически договаряния за преустановяване на войната.

Продължаващата американска поддръжка е обезпечена, до момента в който Байдън е президент. Но бъдещите доставки на оръжие зависят от разследващите оценки на Съединени американски щати за развиването на военната обстановка, за съветските планове и вероятната ескалация, както и за динамичността на войната. Нов детайл внасят и вероятните доставки на китайски оръжия за Русия.

Всичко това ще се случи в близко бъдеще. В понеделник, в Киев, за един изумителен миг, който беше неосъществим преди година, сподели успех. Триумф за Украйна и успех за Съединени американски щати.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР