Каквото и да предложим, срещаме пълно несъгласие на партиите, затова

...
Каквото и да предложим, срещаме пълно несъгласие на партиите, затова
Коментари Харесай

Пеканов се почувства длъжен да дообясни бюджета на служебното правителство

Каквото и да предложим, срещаме цялостно противоречие на партиите, по тази причина и служебното държавно управление предлага този бюджет и го оставя в ръцете на националните избраници. Това съобщи вицепремиерът в служебното държавно управление Атанас Пеканов в студиото на Нова телевизия, обосновавайки плановете в проектобюджета, който предложи Министерство на финансите.

„ Теглене на нов заем от МВФ е доста краен сюжет. В момента това е една хипотетична теза. Много сме надалеч от такова развиване “, посочи той.

Според него вторият транш от парите по Плана за възобновяване няма да запълни дупката в бюджета.

„ Каквото и да предложим, срещаме цялостно противоречие на партиите. Затова и служебното държавно управление предлага този бюджет и го оставя в ръцете на националните избраници “, счита вицепремиерът.

Според него първите сигнали на 49-ото Народно събрание са положителни – явен фокус върху значими законопректи.

„ Служебният кабинет не може да предложи кой знае какви промени във връзка с повдигане на налози. Продължаваме доходната политика – повишение на пенсии и училищен заплати ”, сподели още Пеканов.

Именно с опълчването на партиите Пеканов изясни оттегленото предложение за еднократен налог върху свръхпечалбата, невключените заплащания по ПВУ, само че включените разноски, както и продължаването на всички обществени заплащания като пенсии, увеличена минимална работна заплати и увеличени заплащания за заплати в държавния бранш.

Данъкът върху свръхпечалбата не е българска иновация, разисква се и в Европейски Съюз и в международен мащаб. Става въпрос за добита инцидентна облага от обособени компании, зародила в резултат на потрес, най-много с въздействието от войната в Украйна.

„ Най-вероятно не е нужно да се стремим към недостиг от 3%, а и при 4% още веднъж биха ни приели в Еврозоната “, счита Атанас Пеканов.

А и като цяло прогнозите и за Еврозоната и в цяла Европа за тази година са за дефицити към 3.6 – 3.7%.

„ Така че един по-голям недостиг от 3% не би ни попречил изключително. Приемането на еврото не би трябвало да става на база на понижаване на обществените разноски ”, счита вицепремиерът.

Не можем да заложим в бюджета нещо, което не дава отговор на нашите упования. В последна сметка ние се надяваме да получим втория транш по Плана за възобновяване и резистентност, само че и всичко е в ръцете на депутатите и всичко зависи от това дали те ще продължат на работят и да одобряват тези 12 закона, които са нужни, с цел да усвоим този втори транш по ПВУ “, изясни Пеканов във връзка откритите от съпредседателя на Политическа партия Асен Василев две неточности в сметките на Росица Велкова.

Той опроверга изказванията на водача на „ Възраждане “ Костадин Костадинов, че тези пари „ ни се поставят “. Нищо не ни се поставя, а финансирането по ПВУ е против избрани стъпки, направени промени и реализиране на избрани цели.

Пеканов акцентира още веднъж, че служебното държавно управление и в лицето на министъра на правораздаването Крум Зарков е направило всичко нужно и е подготвило законите, които са нужни, с цел да се приготвят стъпките. Така и този проблем е напълно в ръцете на депутатите.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР