Какво знаем за древните египтяни? Те са изобретили хартията, мумифицирали

...
Какво знаем за древните египтяни? Те са изобретили хартията, мумифицирали
Коментари Харесай

Мистерии! Тайните на древните египтяни! 


Какво знаем за античните египтяни? Те са изобретили хартията, мумифицирали са фараоните си и са построили мистериозни пирамиди, чиито секрети към момента не са разкрити.

Разбира се, всичко това е извънредно забавно, само че има доста други, не по-малко впечатляващи обстоятелства за Древен Египет.

Нещо повече, делниците на египтяните са доста по-ярки и забързани, в сравнение с можем да си представим.

Специално изявление с актрисата от Трейнспотинг
Vesti. bg
Специално изявление с актрисата от Трейнспотинг
Bright Side открехва завесите на историята и открива някои в действителност забавни обстоятелства за египтяните, които няма да видите нито в учебниците, нито в холивудските блокбъстъри.

Жените в Древен Египет имали същите права като мъжете. Те можели да имат и управляват благосъстоятелност, като тя се прехвърляла извънредно по майчина линия. Египетските дами се обличали по този начин, както желали, сами избирали брачна половинка си, можели да изискат бракоразвод и даже да се омъжат повторно.

Въпреки обстоятелството, че множеството дами били домакини, някои от тях (най-вече от ниските пластове на обществото) работели. Представителките на благороднически фамилии получавали обучение, както и опция да заемат високи позиции: от писари и лекари до жрици и даже владетели на страната.

Акушерките се радвали на изключително почитание и даже били приравнявани на божествата. Макар че медицината била много напреднала за това време в Египет, към момента доста дами умирали при раждане. Нещо повече, в горещия климат кърменето се считало за извънредно значимо, тъй като предотвратявало дехидратацията на бебетата.

Ето за какво заможните фамилии постоянно подписвали контракт с акушерка, съгласно който - при положение на гибел на майката, тя била длъжна да се грижи за бебето.

Древната египетска диета се състояла най-вече от плодове и зеленчуци. Консумирало се месо единствено по празници и на тържества, тъй като то се разваляло бързо в горещия климат. Докато бирата била налична за всеки, виното се сервирало единствено на богатите членове на обществото.

Кокосовите орехи били различен деликатес, внасян в Египет от други страни.

Пирамидите не били издигнати от плебеи, а от наемници, като гробниците, открити наоколо до пирамидите в Гиза, го удостоверяват. Проучване на откритите там скелети демонстрира, че заровените са били ангажирани с тежък физически труд. Археолозите считат, че точно те са построили пирамидите.

Нещо повече, местоположението на гробницата удостоверява, че покойниците не биха могли да бъдат плебеи, тъй като те не получавали достойнството да бъдат погребвани наоколо до фараони.,пише Телеграф

Друг факт, потвърждаващ теорията: по-голямата част от популацията на Древен Египет се занимавало със земеделие. И защото почвата в долината на Нил била налична за селскостопански действия единствено няколко месеца в годината, фермерите през множеството време били свободни от главната си работа.

Тогава те работели за фараона, изграждайки пирамиди и храмове, като получавали заплащане под формата на бира - от 1 до 1. 3 галона дневно.

Името на човек било защитавано в загадка през целия му живот. Според легендата, в случай че някой го научел, можел да му въздейства. Ето за какво египтяните употребявали прякори - или по този начин наречените „ общителни “ имена.

Между другото, това е повода доста фараони да одобряват имената на великите си предшественици, когато се възкачвали на трона. Те вярвали, че тези имена са гаранция за личната им сигурност и път към вечността.

Египтяните се страхували да умрат отвън родината си - те вярвали, че могат да се преродят и че душата им безвредно ще премине в отвъдното, единствено в случай че бъдат заровени в свещената котловина на Нил. Поради тази причина жителите на Египет, за разлика от другите антични нации, не пътували доста.

Златните мостове, открити на челюстта на някои мумии, в които били употребявани зъби от други хора, потвърждават, че египтяните са правели зъбни протези. Все още е незнайно дали тези структури са поставяни преди или след гибелта, по време на балсамирането на телата.

На персоналната хигиена отделяли особено внимание. Представителите на другите пластове на обществото се къпели всекидневно. Най-бедните го правели в Нил, а домовете на богатите египтяни били оборудвани със независими бани. Вместо сапун употребявали вещество, наречено натрон - примес от 4 типа сол. То влизало в приложимост и при мумифицирането.

Египтяните са измежду първите, употребявали пеницилин, може би даже неумишлено. Те поставяли плесенясал самун върху рани. Като цяло, били много загрижени за хигиената, както към този момент споменахме. Благодарение на това смъртността след интервенции в Древен Египет била по-ниска, в сравнение с във всяка европейска болница доникъде на предишния век.

За да се предпазят от въшки, мъжете и дамите бръснели главите си и носели перуки, които ги предпазвали от изгарящото слънце. Горните пластове на обществото можели да си разрешат скъпи перуки от човешка коса или конски косъм, украсени със златни или сребърни конци, до момента в който бедните трябвало да се „ радват “ на домашни папирусови перуки.

Не всички египтяни можели да си разрешат обувки, по тази причина доста от тях (дори благородници) постоянно ходели боси, изключително в домовете си. За да предпазят краката си от слънцето и насекомите, те нанасяли специфични мехлеми.

Най-богатите египтяни даже имали свои персонални експерти, фокусирани върху техния педикюр. Те обработвали ноктите с нож и пила, като тази специалност била толкоз честна, че била посочвана на гроба на индивида след гибелта му.

По това време кръвосмешенията били необятно публикувани. Отначало се практикували извънредно от ръководещите династии, с цел да се резервира чистотата на кръвната линия и да се стесни кръгът от хора, евентуално претендиращи за трона.

Фараоните постоянно се женели за своите сестри. Имало и случаи, когато фараон се дами за момиче, което е негова племенница, както по майчина, по този начин и по бащина линия - обща щерка на брат му и сестра му. С течение на времето това станало нещо всекидневно и за елементарните египтяни.

Изследванията демонстрират, че родителите на Тутанкамон са брат и сестра, до момента в който самият фараон се оженил за полусестра му Анхесенпаатен. Клеопатра, от своя страна, била омъжена за брат си Птолемей XIII в продължение на 3 години.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР