Какво знаем за американските танкове Ейбрамс, които пристигат в Украйна „следващата седмица“

...
Президентът на Съединените щати Джо Байдън обяви, че първите произведени
Коментари Харесай

Президентът на Съединените щати Джо Байдън обяви, че първите произведени в САЩ танкове Ейбрамс ще бъдат доставени в Украйна следващата седмица, което е изключително важна доставка в момент, когато Украинските сили са въвлечени в брутални битки на фронтовата линия с Русия след месеци на бавна контраофанзива.

Байдън направи изявлението в четвъртък след среща с украинския президент Володимир Зеленски във Вашингтон, окръг Колумбия, където САЩ разкриха нов пакет от военна помощ от 325 милиона долара за Украйна.

Продължете четене

списък от 4 елемента САЩ ще изпратят десетки танкове Ейбрамс в Украйна, обявява БайдънТанковете Ейбрамс и Леопард: Защо са важни за Украйна?Зеленски завършва посещението си във Вашингтон с обещание от Белия дом за $128 милионаСАЩ ще дадат още $600 милиона във военно оборудване на Украйнакрай на списъка

„Следващата седмица първите американски танкове Abrams ще бъдат доставени в Украйна“, каза Байдън в Белия дом, заедно със Зеленски, който беше на второ посещение в САЩ след руската инвазия през февруари 2022 г.

Ето какво знаем за последната военна помощ на САЩ и значението на най-добрия танк на американската армия за украинските сили:

Най-съвременен танк

Танкът M1 Abrams се счита за най-модерно оръжие и е по-мощен от много танкове от съветската епоха, експлоатирани в момента от руските и украинските сили. Първоначално Вашингтон обеща, че 31 бойни танка Abrams ще бъдат доставени на Киев в началото на годината. След това датата за доставка на Abrams беше коригирана, като Пентагонът говореше за дата по-късно през годината. Решението на Вашингтон да предостави танкове Ейбрамс на Украйна представляваше значителен обрат, тъй като представители на отбраната на САЩ многократно заявяваха, че Ейбрамс не са подходящи за силите на Киев поради сложността на логистиката, за да ги поддържат снабдени с части, гориво и боеприпаси, и сложен характер на тяхната работа.

Танковете Abrams

Сидни Фридбърг, редактор на дигиталното списание Breaking Defence, каза пред Al Jazeera по-рано тази година, че тъй като танковете Abrams се използват значително по-малко в Европа, Украйна може да се затрудни да се справи с логистичната инфраструктура като получаване на резервни части, складиране и обща поддръжка. Резервоарът за четирима също е сложен за работа. Говорителят на американската армия за Европа и Африка полковник Мартин О'Донъл каза миналия месец, че 200 украински военнослужещи завършват последните фази на обучение за работа с танковете Abrams, според базирания във Вашингтон мозъчен тръст, Института за изучаване на войната (ISW). Танковете Abrams, които ще пристигнат в Украйна следващата седмица, ще бъдат оборудвани със 120 мм бронебойни снаряди с обеднен уран. Използването на боеприпаси с обеднен уран е силно противоречиво поради връзката на такива боеприпаси със здравословни проблеми, включително рак и вродени дефекти, в райони, където са били използвани в минали конфликти. Анализаторът на отбраната на Al Jazeera Алекс Гатопулос каза, че основните бойни танкове от най-ново поколение, като Abrams и произведените в Германия танкове Leopard 2, са жизненоважни за Украйна, за да пробие дупки в руските отбранителни линии.

INTERACTIVE_UKRAINE_LEOPARD_ABRAM_TANKS_JAN25

Южна Украйна е равнинна и идеална танкова територия. Но Русия е прекарала месеци в изграждането на сложни отбранителни укрепления, включващи дълбоки окопи, огромни минни полета и подсилени бойни бункери по нейните фронтови линии. Украински официален представител последователно се позовава на силата на руските отбранителни линии като ключова причина за бавния напредък на продължаващото им контранастъпление. Танковете Ейбрамс може би пристигат в ключов момент от контранастъплението. ISW съобщи в четвъртък, че украинската бронирана техника сега действа зад „последната линия на руския отбранителен слой“ в западната Запорожка област, където Украйна е навлязла. Украинската броня изглежда е напреднала отвъд „руските противотанкови ровове и препятствията от драконови зъби, които са част от трислойна отбрана“ в региона, каза ISW, добавяйки, че това е първият наблюдаван случай на тежка броня на Украйна, действаща отвъд трислойни линии.


„Способността на Украйна да прекарва бронирани превозни средства до и през най-страшните руски отбранителни съоръжения, предназначени да ги спрат и да управляват тези превозни средства в близост до подготвени руски отбранителни позиции, са важни признаци за напредък в украинската контраофанзива“, каза ISW.

Какво не включва пакетът: ATACMS

Новият пакет за военна помощ, обявен от Байдън, включва също ракети за противовъздушна отбрана, боеприпаси за прецизни ракетни установки HIMARS, противотанкови оръжия и артилерийски снаряди. Включени са и 155-милиметрови патрони, които съдържат силно противоречиви касетъчни боеприпаси, които Вашингтон първо се съгласи да предостави на Украйна през юли въпреки опасенията относно дългосрочния риск, изложен на цивилните от бомби, които не успяват да експлодират. САЩ заявиха, че са получили уверения от Киев, че ще сведат до минимум риска, който оръжията представляват за цивилните, включително като не използват боеприпасите в населените райони.


Ракетите ATACMS с голям обсег на действие – които имат обсег до 300 км (186 мили) – не бяха включени в пакета, въпреки че Украйна многократно поиска достъп до такива оръжия, за да удари руските линии за доставки и логистика в тила. Зеленски каза след среща с Байдън, че новата военна помощ е много мощна и включва „точно това, от което нашите войници се нуждаят сега“. Зеленски благодари на САЩ за укрепването на противовъздушната отбрана на Украйна преди предстоящия зимен сезон. Украинският лидер подчерта, че е благодарен не само за последния пакет от помощи, но и за подкрепата на Вашингтон по време на "всичките 575 дни" на конфликт досега. САЩ са изпратили около 113 милиарда долара военна и хуманитарна помощ на Украйна, откакто Русия нахлу през февруари 2022 г.

INTERACTIVE-WHO CONTROLS WHAT IN UKRAINE-1695200437

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР