Какво всъщност стана в югозападната сирийска провинция Дераа – там

...
Какво всъщност стана в югозападната сирийска провинция Дераа – там
Коментари Харесай

Русия проведе в Сирия операция „изгорена земя”: нанесе 600 авиационни удара за 15 часа

Какво в действителност стана в югозападната сирийска провинция Дераа – там са омесени радикална съпротива и „ Ислямска държава”, нещо преди седмица стана и те се натиснаха сякаш да се предават заедно, само че след това не сложиха оръжие всички, даже военачалник от опозицията прикани да се бият до финален патрон...

Лентата на събитията би трябвало да се върне най-малко седмица обратно. Тогава на 30 юни в град Бусра ал-Шам съветски военни представители се срещнаха и преговаряха с представители на метежниците и те се съгласиха да предадат позициите си на армията. Оказа се, че договаряния са водени единствено със сговорчивата част на бунтовниците.

Двете страни не се схванаха по значими въпроси: 1. От опозиционерите бе поискано да предадат цялото въоръжение и тежка техника, само че те упорстваха на поетапно сдаване на оръжията; 2. Бунтовниците желаеха гладко да изоставен региона, както в тази ситуация в Източна Гута.

Само че оперативната обстановка в Сирия се промени и на съветските военни тази процедура им омръзна, тъй като неизбежно ще им се наложи да се бият в други региони на страната. Пък и в Идлиб се насъбра премного сган. Затова в този момент в Дераа въпросът е подложен без заобикалки: или минават в редовете на сирийската войска, или разстрел.

Метежниците отхвърлили предлагането. Руски офицер, показал се като Александър, заплашил бунтовниците, че 40 техни самолета в Хмеймим са подготвени за удари.

В сряда, 4 юли, съветските Върховен касационен съд подхванали невиждана по своите мащаби интервенция. В продължение на 15 часа (включително през нощта) по позициите на съперника са изстреляни над 600 ракети. Операцията завършила едвам в четвъртък. Тогава представителят на въстаниците Хусейн Абазид декларирал, че това не е почтено, Русия прилагала тактичност на „ изгорената земя”, само че уведомил, че хората му още веднъж са подготвени за договаряния.

Новите договаряния се състояли в петък, 6 юли. Постигната е договореност сирийска армия и съветска военна полиция да заемат редица селища в източната част на провинция Дераа.

Под контрола на държавната армия минало най-важното населено място Насиб, където е ситуиран едноименният контролно-пропусквателен пункт на границата с Йордания. За да реализират този местен триумф, преди този момент е открит надзор над стратегически значимия град Сайда. По подобен метод в този момент сирийско-йорданската граница на практика изцяло се управлява от сирийски бойци и военнослужещи от Руската армия.

Що се отнася до южната част на провинцията, където не престават стълкновенията, там 30 селища приели съветските условия и се включили към режима за преустановяване на огъня.

Сега радикалите крепко удържат своите позиции в западната част на Даръа – град Тифас се намира под техен надзор. Те също са обречени на проваляне, което е въпрос на време.

Редакция БЛИЦ (по изявления в непознати медии)
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР