Какво всъщност е положението със защитата на медици във Видин

...
Какво всъщност е положението със защитата на медици във Видин
Коментари Харесай

Колко защитени от COVID-19 са медиците извън големите болници в София?

Какво в действителност е ситуацията със отбраната на медици във Видин от COVID-19? Според изявления във Фейсбук на медицински лица въобще не е розово.
Припомняме, че още през вчерашния ден, 18 април, началникът на Националния действен щаб генерал-майор професор доктор Венцислав Мутафчийски заяви за 9 инфектирани с COVID-19 медици във Видин и региона по този индикатор е на второ място след София. Заради това затвори неврологичното поделение на локалната болница. Днес, 19 април, Мутафчийски удостовери думите си с по-подробна статистика по места на инфектираните медици.
Още на 3 април обаче, във Фейсбук твърдящата, че работи в МБАЛ " Света Петка " Марияна Върбовска разяснява тематиката с защитните средства за медиците там. " След като се откри, че по време на дежурство на 31.03. 2020 година в Спешно поделение сме били контакти на пациент с позитивна проба за COVID-19 , съгласно всички напътствията и наредби си взехме проби за тест. Аз попитах за бърз тест на което член на локалния щаб доктор Виденова ми отговори, изтъквам " Иди си заплати на касата 50 лева, донеси ми касов бон ище ти направя тест ". Тя прибавя, че работят с по една маска и стеснен брой ръкавици за 12 часа дежурство.

Сигналът беше коментиран пред БНР от шефа на РЗИ Видин доктор Венцислав Владински. Той сподели, че откакто очевидно са знаели, че идва случай с ковид, е следвало медиците да носят персонални защитни средства. И прибавя, че проба се прави единствено на хора с изразена симптоматика, не на контактни лица, по този начин споделили от Националния щаб – съждението на Владински е към 3 април.
Освен Върбовска, мнение по тематиката във Фейсбук изрича и здравната сестра Мая Илиева. Тя поведе медицинските сестри на митинг още преди над година, поради изискванията на работа в здравната система надалеч преди да стане ясно в каква заплаха за целия свят ще се трансформира коронавирусът SARS-CoV-2. Илиева е безапелационна, че медиите не слагат акцент върху действителното състояние със защитните средства по лечебните заведения отвън София. " Защото с изключение на трите богопомазани лечебни заведения (ВМА, Пирогов и Александровска), чиито личен състав беше изкаран " под строй " да ръкопляска с добре обезпечените си персонални защитни средства и да прави проява...в България има още над 350 лечебни заведения! Защото София НЕ е България! Защото в тези останалите лечебни заведения персонални защитни средства НЯМА! Идете и вижте! Питайте! В Сливен, във Враца, в Кърджали, в Монтана...изберете си град! Там сътрудниците разполагат с две еднократни маски за седмица и няколко чифта ръкавици раздавани против автограф по лист, а за костюми могат единствено да мечтаят. Това обикновено ли е? "

Още: " НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 19 април "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР