Какво ви идва на ум като чуете думата “съзависимост?Най-вероятно я

...
Какво ви идва на ум като чуете думата “съзависимост?Най-вероятно я
Коментари Харесай

Разликите между зрялата и съзависимата жена

Какво ви идва на разум като чуете думата “ съзависимост ”?

Най-вероятно я асоциирате с хора, роднините или околните, на които имат някакъв тип взаимозависимост, най-често алкохолна, наркотична или друга.
Факт е, че това събитие е обвързвано не толкоз с нездравословните привички, колкото с изключително психическо положение на индивида. Оказа се, че в последно време съзависимостта се явява едно много постоянно срещано събитие.

Разбира се, сътрудниците в една двойка зависят един от различен, само че тази взаимозависимост може да бъде както несъразмерна, по този начин и незадоволителна. Отношенията им съставляват някакъв тип продан. Обаче както даването на някои аспекти от себе си е належащо, по този начин даването на други напълно не е нужно. Основният въпрос в обмяната е да се осъзнава какво тъкмо става посред им, до каква степен ставащото способства за укрепването на връзката и в този момент, и в вероятност.

Каква е разликата сред позицията на дамата, която се намира в постоянна и здрава връзка, и дамата, намираща се в съзависими връзки?
В този подтекст за обобщаване на качествата на личността на психически зряла, стара, знаеща, опитна жена, ние ще употребим изразът “ зряла жена ”.

Зрялата жена има възприятие за лично достолепие и счита себе си за полезност.
Съзависимата жена не е сигурна в полезността и достолепието си и се нуждае сътрудникът ѝ непрестанно да ги удостоверява с любовта си.

Зрялата жена умее независимо да се пази от несполуките в живота. Тя е в положение да взема решение проблемите си, да се обръща за помощ към другите, да контактува с разнообразни хора.
Съзависимата жена се нуждае от мъж, който да я пази, тъй като тя не се усеща способна да се пази независимо.

Зрялата жена се усеща удобно и в уединението си, тя може напълно хармонично да живее независимо, без да губи чувството за изпълненост и смисленост на живота.  Съзависимата жена не може да остава сама и отвън връзките, животът ѝ се вижда неправилен.

Зрялата жена умее да се самоподкрепя и да се самоутешава.
Съзависимата жена се нуждае от мъжа да я поддържа и утешава в сложни житейски обстановки.

Когато мъжът се демонстрира неуважително, игнориращо, неприлично, зрялата жена се дистанцира от него. Тя става по-недостъпна и насочва вниманието си към други мъже или забавни занимания.
Съзависимата жена счита, че любовта би трябвало да е безусловна и остава покрай мъжа, давайки му цялата си топлота, време, внимание, надявайки се, че мъжът ще се промени.

Зрялата жена знае, какви са ползите ѝ, тя си има занимание, приятелки и се стреми към личностно развиване.
Съзависимата жена подарява целия си живот на мъжа и няма различен интерес, с изключение на фамилните връзки.

Зрялата жена , бидейки част от фамилията, добре обрисува своето персонално пространство, което е неприкосновено.
Съзависимата има обща с мъжа си е-поща, компютър, ключова дума за страниците в обществените мрежи, кръгът на общуването, методите за разпределяне и почивка…. Постепенно не се открива разлика в мненията, усетите, мислите, желанията; невероятно е да схванеш кой в двойката ръководи времето и изборите.

Зрялата жена има добър нюх за това какво тъкмо желае, какво харесва и какво ѝ отива.
Съзависимата жена се затруднява в избора на облекла (или друго) и се нуждае от съвета на мъжа, другарка или още някого преди да вземе решението.

Зрялата жена умее да се радва на елементарните неща, а също по този начин да изпитва естетическа приятност от изкуството и хубостта. Съзависимата може да се радва на живота единствено, когато до нея има любящ мъж.

Зрялата жена постоянно намира време да се погрижи за себе си, своето здраве и хубост.
Съзависимата жена в никакъв случай няма време за сходни неща, поради работата, фамилията, другите грижи…

Зрялата жена знае от какъв брой и какъв вид мъжко внимание се нуждае. Тя може да се договаря и умерено зачита другарствата и ползите на мъжа.
Съзависимата жена желае цялото внимание на мъжа за себе си и от самото начало изисква той да се откаже от приятелите и “опасните ” занимания.

Зрялата жена умее умерено да изрази противоречие във връзка държанието или дискомфорта в връзките.
Съзависимата жена се старае да не скапва връзката с спорове и не се вслушва във вътрешните си сигнали.

Зрялата жена не тормози колегата. Тя или го поддържа в неговите инициативи, или просто изчезва от живота му. Съзависимата жена прави нервности или чете конско на мъжа за това, че не е подобен, какъвто го желае, като натъртва на възприятието за виновност, без да трансформира личните си модели на държание.

Зрялата жена намерено декларира своите потребности и стремежи, като оставя на мъжа свободата да избира дали да ги задоволи. Тя знае къде е границата за допустимото за нея и може да оцени най-важното – дълбочината и топлината в връзките.
Съзависимата жена предявява условия и искания, хленчи и се оплаква, гледа мъжа като зле работещ инструмент, невъплъщаващ нейните стремежи.

Зрялата жена не се сърди на колегата. Тя намерено изрича своите стремежи и несъгласието.
Съзависимата жена натрупа обиди за несбъднатите фантазии и с течение на времето затваря сърцето си за мъжете като цяло.

Зрялата жена умее да се възхищава на своя сътрудник и да го почита за положителните качества, които има, позволявайки му да бъде и посредствен.
Съзависимата жена идеализира колегата и чака от него решенията на всички проблеми, най-много в спешни обстановки.

Зрялата жена остава в връзките, тъй като знае, че е избрала точният мъж.
Съзависимата се вкопчва във връзката заради повода, че изпитва мощен боязън да остане сама, коства ѝ се, че няма да ѝ се удаде да сътвори нова връзка с различен мъж.

Зрялата жена се грижи за колегата си, тъй като го обича и по едно и също време с това усеща лекост и независимост.
Съзависимата жена се грижи за мъжа си, тъй като се опасява да не го загуби и с подготвеност го подарява със своята независимост, тъй като така и така няма визия какво да прави с последната.

Каква жена сте Вие?

създател: Надежда Баранова, източник: gestaltclub.com

превод: Ирина Янчева-Карагяур /консултант положителна психотерапия/

редакция: Галя Йоргова /консултант положителна психотерапия/

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР