Какво трябва да знаете за Прошка? Други имена на празника

...
Какво трябва да знаете за Прошка? Други имена на празника
Коментари Харесай

През 2023 г. Прошка ще бъде специална-Ето как правилно да се прощавате в неделя

Какво би трябвало да знаете за Прошка?

Други имена на празника са Сирна неделя, Сирна пита. Прошка през 2023 година ще бъде на 26 февруари. Празникът постоянно се пада в последния ден от седмицата в деня преди началото на Великия пост и няма точна дата, защото зависи от църковния календар.

Великият пост стартира в понеделник и ще продължи до Великден. На този ден те се изповядват, молят се на Всевишния за помилван на греховете и желаят амнистия от околните си, посещават гробовете на родственици в гробището. Местните хора отиват на посетители, събират се на масата за вечеря, покланят се един на различен, прегръщат се и желаят амнистия за породените несгоди.

Вечерта същият бит се следваше в фамилния кръг: родителите се покланят един на различен, а по-късно децата се доближават към тях с обятия.

Прошка се желана под формата на разговор:
– Прости ми!
– Бог ще елементарни!
– За повторно, скърбя!
– Бог ще елементарни!
– И за трети път, скърбя!
– Бог прости, и аз прощавам!

Разрешено е да се яде бърза храна, да се употребяват млечни артикули и яйца.

Масата се подрежда обилно, само че цялата храна, останала след хранене, би трябвало или да се изяде, или да се раздаде на бедните.

Други традиции, свързани с този ден

На Прошка се събират всеобщи веселби, изгаря се плашило, изпраща се зимата и се назовава пролетта. Има традиция да се изгарят остарели движимости в огън, което символизира освобождение от заболявания и неприятен шанс.

Целият празник е напоен с атмосфера на добрина и откровена амнистия. Хората имат вяра, че в случай че изискат амнистия в неделята на Сирница и сами простят всички обиди, тогава ориста им може да се промени към по-добро, доста нови хубави събития ще се случат в живота им.

НА СИРНИЦА съдебна експертиза ГЛЕДАТ СЛЕДНИТЕ ЗНАЦИ:

Гледа се домакинята, гледаме какъв брой палачинки ще подготви. Ако има доста палачинки, те са буйни и румени – годината се чака да бъде плодородна и просперираща. Ако палачинките не са сполучливи или са малко, следва сложен интервал. Тъщата кани шурей си на палачинки и в случай че ги хареса – тогава ще прекарат една година в обич и естетика. Ако в навечерието на СИРНИЦА  има значителни превалявания, тогава през есента се чака богата годишна продукция, само че в случай че е мразовито, лятото ще бъде студено. Ако през този ден се отървете от отпадъци, тогава би трябвало да очаквате нови неща.

 

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР