Какво става със заседналия край Камен бряг кораб и товара,

...
Какво става със заседналия край Камен бряг кораб и товара,
Коментари Харесай

Транспортният министър издаде заповед за безопасно разтоварване на заседналия кораб

Какво става със заседналия край Камен бряг транспортен съд и товара, който носи? На шестия ден от случая транспортният министър Христо Алексиев упрекна притежателя в безконтролно държание и подписа заповед за незабавни дейности по безвредното му разтоварване, извеждане и задържане до цялостното възобновяване на направените от страната разноски.

“Пробойните са най-вероятно в носа, само че аз не ги видях, тъй като от приключването на препарата нямаше видимост. Беше минимална видимостта, една педя ", сподели водолазът Найден Недев.

А оттова ли изтича този азотен тор и по какъв начин се схваща че изтича?

" Там видимостта беше извънредно неприятна, значи следва, че има теч на препарат”, изясни той.

Резултатите от пробите, които през вчерашния ден взе някогашният боен водолаз Найден Недев, се чака да станат подготвени във вторник. Вчера проби от водата взеха и специалисти от Изпълнителната организация по околна среда, само че към момента не е ясно какво е количеството на азот в тях. Учени от Института по океанология обявиха, че в случай че намиращите се на борда три хиляди и триста тона азотни торове попаднат във водата, това ще докара до екокатастрофа.

" Корабособственикът и застрахователят имат отношение и би трябвало да реагират, само че в случай, че те не реагират и очевидно има пробойни, за мен значи, че страната би следвало да се намеси незабавно, без да губи нито ден ", разяснява кап. Богдан Богданов от Българската морска камара.

От през днешния ден на мястото на случая е командирован изпълнителният шеф на ИА “Морска администрация” кап. Живко Петров,за да координира и управлява акцията, оповестиха от министерството. По-рано цивилен организации показаха неодобрение от неналичието на бързи дейности и желаеха оставката на управлението на изпълнителната организация.

От министерството твърдят, че са подхванати нужните дейности и всички виновни институции са ангажирани през последните дни да намерят най-хубавото решение. В прессъобщението цитират министър Христо Алексиев, че няма да толерира безконтролно отношение към здравето на хората, околната среда и нерегламентирани и непрозрачни търговски ползи.

В Турция, откъдето е притежателят на кораба " Вера Су ", при такава обстановка страната се намесва след 48 часа. У нас обаче законът не планува съответен период.

" Бих основал незабавно една група от експерти и въз основата на техния опит и познания да намерим най-хубавото решение за облекчаването на кораба ", безапелационен бе кап. Богдан Богданов.

“Утре вечер времето се утежнява, което ще вдигне огромна вълна, назовават го риболовците мелтем и в границите на три-четири дни този вятър няма да спре”, сподели още водолазът.

Морските специалисти са единомислещи, че при мощен североизточен вятър шансът корабът " Вера Су " да се резервира цялостен, са минимални. Единственият късмет за триумф съгласно Найден Недев е в случай че в избавителната акция се включат и военноморските сили.

Репортери: Нивелина Няголова и Елеана Цанова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР