Какво следва за пенсиите, заплатите, доходи и бизнеса след преговорите

...
Какво следва за пенсиите, заплатите, доходи и бизнеса след преговорите
Коментари Харесай

Ще се взимат заеми, за да се плащат по-високи пенсии и заплати

Какво следва за пенсиите, заплатите, приходи и бизнеса след договарянията за евентуална управническа коалиция? Анализ в студиото на „ Здравей, България " направиха икономистът Стоян Панчев и ръководителят на АИКБ Васил Велев.

От договарянията аз видях, че сигурно ще има растеж в избрани групи приходи. Големият въпрос, който стои на масата, е по какъв начин ще се финансира този растеж. Мисля, че там е огромният конфликт, там е казусът с повишението на минималната работна заплата, на оптималния застрахователен приход, с обещанието, че няма да има нарастване на налозите. Хубаво, че приходите ще порастват, въпросът е от кое място ще пристигна финансирането, изясни Панчев. Икономистът цитира проучвания, които демонстрират, че за всяко нарастване на минималната работна заплата със 100 лева се губят към 24 000 работни места. Според него това е цената на административното повдигане на приходите.

Нашите усещания са, че ще се взимат заеми, с цел да се заплащат по-високи пенсии и бюджетни заплати. За жал, стопанската система не е в положително положение. Ние през лятото въодушевено рапортувахме, че сполучливо излизаме от рецесията, само че в действителност растежът на стопанската система за третото тримесечие е едвам 0,4% на годишна база. Това е последно място в Европейски Съюз. Ние сега сме на 96-97% по отношение на 2019 година Важно е да се означи, че растежът на междинната заплата сега е за сметка на растежа на заплатите в бюджетната сфера и за сметка на редуциране на нискоквалифициран личен състав, добави Васил Велев.

Сумите, които предприятията заплащат за труд, са нарастнали в промишлеността единствено с 1,7% на годишна база, уточни още той. Един е факторът, на който може да се въздейства съгласно Велев - електрическата енергия. Председателят на АИКБ показа и графики, съгласно които цената на тока е повишена четворно от плануваната.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР